Reggeli után jön a fogmosás

2021.05.02. 07:00

A koronavírus-járvány alatt még óvatosabban megyünk fogorvoshoz is

A koronavírus-járvány alatt még óvatosabban megyünk fogorvoshoz is, így otthon még nagyobb figyelmet kell szentelnünk fogainknak. Dr. Vidolovics Ákos fogorvost kérdeztük.

Tóth Dóra

Fotós: © Szendi Péter

Fotós: © Szendi Péter

– Sokan gondolják, hogy a fogszuvasodásra való hajlam öröklött, de ez tévedés – mondja a fogorvos. – A problémát baktériumok okozzák, amik a rossz fogápolás következtében szaporodnak el. A megelőzésben a hangsúly a rendszeres fogászati kontrollvizsgálaton, a professzionális szájhigiénés kezelésen és tanácsadáson van. A legnagyobb veszélyt a magas cukortartalmú, illetve savas kémhatású ételek és italok jelentik.

Ezek a fogszuvasodást keltő baktériumoknak remek tápanyagot adnak, a fogat meggyengítik. A folyadékfogyasztás is befolyásolja fogaink állapotát, ha keveset iszunk, az kisebb mennyiségű nyáltermelődést okoz. Így a nyál mosó hatása csökken, több lepedék marad a fogakon – ebből képződik a fogkő, a meggyengült foganyagon pedig szuvasodás indul.

A megelőzés másik eszköze – a rendszeres fogorvosi ellenőrzés mellett – a helyes fogmosás.

– Ez mindig kényes téma, sok felnőtt ember sértésnek veszi, ha szembesítjük azzal, hogy helytelen és nem alapos a szájápolása – jegyzi meg dr. Vidolovics Ákos, hozzátéve: érdemes vállalni a kezdeti kellemetlenséget, hiszen a megfelelő technika elsajátítható, így pedig megőrizhetjük fogaink egészségét. A napi kétszeri alapos fogmosás általában elég, bár a legideálisabb, ha minden főétkezés után megtisztítjuk fogainkat. Körkörös és sosem túl erős mozdulatokat alkalmazzunk, a fogkefét pedig kéthavonta cseréljük.

A szakember az elektromos, illetve a legújabb szónikus fogkefék beszerzését is javasolja: – Ezek úgy vannak kialakítva, hogy a szükségesnél nagyobb nyomás esetén leállnak, lényegesen hatékonyabban tudjuk tisztítani velük fogainkat.

Előbb reggeli, aztán fogmosás. Ugyanis fordított esetben egészen az esti fogmosásig nem csökkenne a szánk pH-értéke: így egész nap savas közegben lennének fogaink. A helyes sorrend betartásával minimalizáljuk egész napra a szájüregben a baktériumokat és a lepedék mennyiségét. Az esti fogmosás után pedig már csak vizet igyunk.

Fontos a megfelelő folyadékfogyasztás is az ép fogak megtartása érdekében
Fotó: Shutterstock

A koronavírus hatása a rendelőben is érezhető. Bár sokan a kezelés halasztását kérik addig, amíg megkapják az oltást, mások pont most érkeznek, egy elsőre meglepő, új probléma miatt.

– Egyre többen keresik fel a rendelőt állkapocsízületi fájdalommal és panaszokkal, ezek feltehetően a helyzet miatt kialakult stressz következményei. A felismerés és kezelés nagyon fontos, hiszen a panaszok krónikussá vál­hatnak.

Dr. Vidolovics Ákos zárásként azt tanácsolja, mindenképpen rendszeresen keressük fel kezelőorvosunkat, hiszen a foghiány csak bizonyos életkorban bájos!

Rizikófaktorok

Fogaink állapotát befolyásolhatják bizonyos betegségek is, például a cukorbetegség, immunhiányos állapotok, kemoterápiás és hormonális kezelések. Az életkor is fontos tényező, fiatalabb korban inkább a fogszuvasodás, idősebbeknél pedig a fogágybetegség a jellemzőbb. A cigaretta szintén sokat árt: tanulmányok egyértelműen bizonyítják, hogy a dohányosoknál nagyobb százalékban fordul elő előrehaladott fogágybetegség, így fogvesztés is. Ezért is fontos a rendszeres – fogorvos vagy szájhigiénikus által végzett – kontroll és a fogtisztítás.

Kiemelt képünkön: Dr. Vidolovics Ákos fogorvos azt mondja, a helyes fogápolás módja megtanulható: jobb későn, mint soha – hiszen így tovább megőrizhetjük fogaink egészségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában