Reggeli után jön a fogmosás

2021.05.02. 07:00

A koronavírus-járvány alatt még óvatosabban megyünk fogorvoshoz is

A koronavírus-járvány alatt még óvatosabban megyünk fogorvoshoz is, így otthon még nagyobb figyelmet kell szentelnünk fogainknak. Dr. Vidolovics Ákos fogorvost kérdeztük.

Tóth Dóra

20210423 szájápolás, Vidolovics Ákos fogorvos, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

– Sokan gondolják, hogy a fogszuvasodásra való hajlam öröklött, de ez tévedés – mondja a fogorvos. – A problémát baktériumok okozzák, amik a rossz fogápolás következtében szaporodnak el. A megelőzésben a hangsúly a rendszeres fogászati kontrollvizsgálaton, a professzionális szájhigiénés kezelésen és tanácsadáson van. A legnagyobb veszélyt a magas cukortartalmú, illetve savas kémhatású ételek és italok jelentik.

Ezek a fogszuvasodást keltő baktériumoknak remek tápanyagot adnak, a fogat meggyengítik. A folyadékfogyasztás is befolyásolja fogaink állapotát, ha keveset iszunk, az kisebb mennyiségű nyáltermelődést okoz. Így a nyál mosó hatása csökken, több lepedék marad a fogakon – ebből képződik a fogkő, a meggyengült foganyagon pedig szuvasodás indul.

A megelőzés másik eszköze – a rendszeres fogorvosi ellenőrzés mellett – a helyes fogmosás.

– Ez mindig kényes téma, sok felnőtt ember sértésnek veszi, ha szembesítjük azzal, hogy helytelen és nem alapos a szájápolása – jegyzi meg dr. Vidolovics Ákos, hozzátéve: érdemes vállalni a kezdeti kellemetlenséget, hiszen a megfelelő technika elsajátítható, így pedig megőrizhetjük fogaink egészségét. A napi kétszeri alapos fogmosás általában elég, bár a legideálisabb, ha minden főétkezés után megtisztítjuk fogainkat. Körkörös és sosem túl erős mozdulatokat alkalmazzunk, a fogkefét pedig kéthavonta cseréljük.

A szakember az elektromos, illetve a legújabb szónikus fogkefék beszerzését is javasolja: – Ezek úgy vannak kialakítva, hogy a szükségesnél nagyobb nyomás esetén leállnak, lényegesen hatékonyabban tudjuk tisztítani velük fogainkat.

Előbb reggeli, aztán fogmosás. Ugyanis fordított esetben egészen az esti fogmosásig nem csökkenne a szánk pH-értéke: így egész nap savas közegben lennének fogaink. A helyes sorrend betartásával minimalizáljuk egész napra a szájüregben a baktériumokat és a lepedék mennyiségét. Az esti fogmosás után pedig már csak vizet igyunk.

Fontos a megfelelő folyadékfogyasztás is az ép fogak megtartása érdekében
Fotó: Shutterstock

A koronavírus hatása a rendelőben is érezhető. Bár sokan a kezelés halasztását kérik addig, amíg megkapják az oltást, mások pont most érkeznek, egy elsőre meglepő, új probléma miatt.

– Egyre többen keresik fel a rendelőt állkapocsízületi fájdalommal és panaszokkal, ezek feltehetően a helyzet miatt kialakult stressz következményei. A felismerés és kezelés nagyon fontos, hiszen a panaszok krónikussá vál­hatnak.

Dr. Vidolovics Ákos zárásként azt tanácsolja, mindenképpen rendszeresen keressük fel kezelőorvosunkat, hiszen a foghiány csak bizonyos életkorban bájos!

Rizikófaktorok

Fogaink állapotát befolyásolhatják bizonyos betegségek is, például a cukorbetegség, immunhiányos állapotok, kemoterápiás és hormonális kezelések. Az életkor is fontos tényező, fiatalabb korban inkább a fogszuvasodás, idősebbeknél pedig a fogágybetegség a jellemzőbb. A cigaretta szintén sokat árt: tanulmányok egyértelműen bizonyítják, hogy a dohányosoknál nagyobb százalékban fordul elő előrehaladott fogágybetegség, így fogvesztés is. Ezért is fontos a rendszeres – fogorvos vagy szájhigiénikus által végzett – kontroll és a fogtisztítás.

Kiemelt képünkön: Dr. Vidolovics Ákos fogorvos azt mondja, a helyes fogápolás módja megtanulható: jobb későn, mint soha – hiszen így tovább megőrizhetjük fogaink egészségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában