A láthatatlan egy százalék

2021.05.02. 07:00

SOS: Megmutatják a statisztika mögött rejtőző egyéni sorsokat

Magyarországon ma 1,8 millió gyermek él, egy százalékuk szülők nélkül, állami gondoskodásban. Mit üzennek ők anyák napján a vér szerinti anyukájuknak? Az SOS Gyermekfalvak társadalmi kampányában drámai módon mutatja meg a statisztika mögött rejtőző sorsokat.

VN

Fotó: Shutterstock

„Azt kívánom az anyukámnak, hogy legyen boldog nél­külem!”, „Azt kívánom anyu­kámnak, legyen lakása és munkája!”, „Azt kívánom az anyukámnak, hogy bárcsak élne még!” – anyák napi kívánságok ezek, állami gondoskodásban élő gyerekektől. Huszonháromezren élnek ma állami gondoskodásban hazánkban.

Többségük elhanyagolás, bántalmazás, szexuális erőszak, a szülők szenvedélybetegsége, betegsége, halála miatt került ki családjából. Az okok általában a szülők szegénységével, kedvezőtlen munkaerőpiaci helyzetével pá­rosulnak. Az SOS Gyermekfalvak 36 éve nyújt nekik biztonságos, szerető otthont nevelőszülőknél.

– Az SOS-ben 107 nevelőszülő gondoskodik több száz gyerekről. A gondoskodás nemcsak arról szól, hogy ételt, tiszta ruhát, meleget adunk nekik, hanem arról is, meghallgatjuk őket, segítünk feldolgozni a hozott múltat. Ez komoly csapatmunkát igényel a neve­lőszülő, a pszichológus és a szakemberek részéről – mondja Romet-Balla Ágnes, az alapítvány adománygyűjtési igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában