Már megtalálták az ideális helyszínt

2021.05.01. 11:30

Szombathely közelében hozna létre farmot sérült fiataloknak az Arton Alapítvány

Nappali foglalkoztató létrehozását tervezi enyhe fogyatékkal élő fiatal felnőttek számára az Arton Alapítvány. Az ideális helyszínt is megtalálták, a megvásárlásához, felújításához azonban még nem gyűlt össze elegendő pénz.

Tóth Kata

Kozma Zoltán a külföldi mintát szeretné hazahozni. Kertjükben fiukkal, Áronnal

Fotó: Unger Tamás

Kozma Zoltán alapítót a terveikről kérdeztük. – Az Arton Alapítvány azért jött létre, hogy belevághassunk a közösségi foglalkoztató megteremtésébe. A munka mindnyájunknak fontos. A sérüléssel élőknek különösen: így tudnak hasznos tagjaivá válni a társadalomnak, önbecsülést szerezni. A farmon biodinamikus gazdálkodás folyik majd. Enyhe fogyatékkal élőket tudunk majd alkalmazni, akik önálló közlekedésre, némi irányítással munkavégzésre alkalmasak – mondja.

Az sem titok, hogy a létesítmény ötlete azért fogalmazódott meg benne, hogy 22 éves Áron fiuknak és a hozzá hasonló fiataloknak segítsenek. Feleségével Németországból, Ausztriából személyes tapasztalatuk is van arról, hogyan működik egy ilyen létesítmény. Írországban, ahol majdnem két évig éltek, Áron egy hasonló intézményben dolgozott.

Kozma Zoltán a külföldi mintát szeretné hazahozni. Kertjükben fiukkal, Áronnal
Fotó: Unger Tamás

Kiszemelt helye is van a leendő farmnak a megyeszékhelyhez közel. Az már most látszik, hogy a felújítás legalább 120 millió forintos nagyságrendű, miután ez megtörténik, tudják működtetni a rendszert. Most a több mint 5 ezer négyzetméternyi terület megvásárlásához kérnek támogatást.

– Első lépésként azon dolgozunk, hogy összejöjjön a pénz. Jó visszajelzéseket kaptunk, nagyvállalatokkal, kisebb cégekkel is tárgyaltam, többen a támogatásukról biztosítottak, de a cégek sincsenek könnyű helyzetben, a járvány megtépázta a működésüket. Pályázatot adtunk be a hét elején, és várjuk cégek és magánszemélyek adományait is, akik szívesen hozzájárulnának anyagiakkal egy ilyen tevékenységhez.

Konkrét terveikről is beszámolt: a farmon biotermékeket szeretnének előállítani, baromfit és néhány juhot is tartanának. Egyszerű kézműves tevékenységeket is végeznének a fiatalok: gyertyaöntést, festést, cégeknek bedolgozást. A farm terményeit értékesítené az alapítvány, akár helyben is. Állatsimogatót és tanösvényt terveznek, ami a falusi gazdálkodást mutatja be gyerekeknek, felnőtteknek. Ezenkívül kávézót, ahol kiszolgálják a közönséget.

A pajtarészben művészeti tevékenységet terveznek, workshopokat, koncerteket. Hétfőtől péntekig nappali foglalkoztatóként működne a hely, hétvégeken vendégeket fogadna, ami a foglalkoztató fenntartásához folyamatos bevételt jelentene. Szívesen adnának vissza a befogadó falu közösségének is. Csak egy példa: felújítanák, karbantartanák a helyi játszóteret.

Kozma Zoltán nagyon bizakodó, és tele van ötletekkel. Aki egyetért céljaikkal, az alapítványt a következő számlaszámon támogathatja: Arton Alapítvány 10104789-57376800-01005008.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában