A várost belengi a szelleme

2021.05.01. 07:00

Tatay Sándor nevét viseli Répcelak legújabb, egyre bővülő utcája is

Húsz éve avatták fel az önkormányzat oldalán található Tatay-emléktáblát. Tatay Sándor író (Ház a sziklák alatt, Puskák és galambok) emlékezete máig él a kisváros életében: Répcelak irodalmi emlékhely lett az itt töltött napokat megörökítő regényei nyomán. Sőt: a város legifjabb utcája is az ő nevét viseli.

Polgár Patrícia

Szalainé Kutasi Ildikó, a humánpolitikai bizottság elnöke a Tatay-emléktáblánál

Fotó: VN/Winkler Krisztina

Tatay Sándor annak ellenére, hogy a Balaton szerelmese volt, gyakran látogatta a répcelaki rokonokat, egy évig még élt is a kisvárosban. Sőt: itt határozta el azt is, hogy író lesz.

Számos regényében visszaköszönnek a Vas megyei emlékek: az itteni napokat örökíti meg Zsákszúrcsap című írásában, amely a Lődörgések kora című önéletrajzi ihletésű novellafüzérében található. Az Eszter és a fajdkakas című regény egy csöngei látogatás emléke – az író itt kötött barátságot – a Vas megyének szintén kiemelkedően fontos – Weöres Sándorral is.

Szalainé Kutasi Ildikó, a humánpolitikai bizottság elnöke a Tatay-emléktáblánál
Fotó: VN/Winkler Krisztina

Tatay Sándor szelleme máig belengi a városka életét. Emléktábláját 2001-ben avatták fel az önkormányzati hivatal épületén – ugyanis, mint megtudtuk, ez az egykori Tatay-ház, itt éltek a rokonok. Egy másik tábla is jelzi az arra járónak az épülethez vezető út mentén: Répcelak Tatay Sándor munkássága révén válhatott irodalmi emlékhellyé.

2010-ben, az író születésének századik évfordulóján konferenciát tartottak a kisvárosban, ennek apropóján lánya, Tatay Ágota is ellátogatott Répcelakra.

„Hiába vette körül Tatay Sándort hosszú és termékeny élete során időről időre a csend, könyvei mindig népszerűek voltak; s az itt, a szőlőhegy csendjében kiteljesedett életmű mára sem kopott meg. A könyvek, a huszadik század második fele egyik legtehetségesebb elbeszélőjének, vérbeli epikusának művei […] ma is ugyanúgy meg tudnak szólalni és szólítani” – írja róla Bokányi Péter (szintén répcelaki kötődésű) irodalomtörténész.

Négy éve nyitották meg a város legújabb utcáját. A sajtgyár mögötti, kertvárosi részen található utca elnevezésével ugyancsak az író emléke előtt tiszteleg Répcelak. A Tatay Sándor utca azóta folyamatosan bővül, néhány hónappal ezelőtt meghosszabbították, új házakat húznak fel itt.

Ha olvasnivalót keresünk, jussanak eszünkbe a művei: Simeon család, A szerelem szőnyege, az Eszter és a fajdkakas vagy a Zápor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában