megőrzik az örökséget

2021.05.10. 07:00

Templomok újulnak meg állami támogatásból Kőszegen és környékén

Három kőszegi és több Kőszeg környéki templom felújítására ad támogatást a kormány Magyar templom-felújítási programja.

VN

Fotó: VN

Mintegy 15-15 millió forintos támogatás érkezik a kőszegfalvi templom tetőcseréjére, bádogozására, valamint a domonkos rendi nővérek kőszegi Zárda templomának homlokzati felújítására, míg az Isteni Ige Társasága (verbiták) kápolnájának felújítására 10 millió forintot juttat a kormány. A bozsoki és a cáki templom tetőszerkezete és bádogozása 15-15 millió forintból újul meg. Ugyanilyen összeg áll majd rendelkezésre Gencsapátiban: ott tető- és nyílászárócserét terveznek a templomon, Kőszegdoroszlón a torony és a homlokzat felújítását, valamint nyílászárócserét, Kőszegszerdahelyen a tetőszerkezet és a bádogozás felújítását, Pusztacsón a homlokzat-lábazat felújítását és nyílászáró-javítást, Gyöngyösfaluban a Kossuth Lajos utca 40. alatti Szent Márton-templom tornya szépül meg ugyancsak 15 millióból.

Básthy Béla, Kőszeg polgármestere annak adott hangot: – Nagy öröm, hogy három fontos egyházi épületre, egyben közösségi térre is sikerült támogatást szerezni. Kőszeg egyik különlegessége, hogy sok önálló életet élő egyházi közössége van. A felújítási támogatások nemcsak épületeket újítanak fel, hanem nagyon fontosak az épületeken belül működő közösségek élete szempontjából. Tavaly novemberben a katolikus egyház kőszegi épületeinek 6,2 milliárd forintos felújítási támogatásáról született döntés, a mostani támogatásokkal együtt a működő katolikus liturgikus és közösségi helyszínek mindegyike megújulhat.

Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: – A Magyar Templom-felújítási Programban érintett falvak és városok helyi közösségei évek, akár évtizedek óta vártak a felújítási munkálatokra. Emellett ezek az épületek egy-egy település jelképei, így az adott hely összképe is szebb lesz a munkák révén, másrészt az építőipari beruházásokkal a gazdaság is erősödik, ami az ország szempontjából fontos cél. Kőszegen és környékén a program révén megőrizhetjük az egyházi épített örökséget.

Kiemelt képünkön: Ágh Péter és Básthy Béla a domonkosrendiek Zárda templománál Kőszegen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában