Frissen Vasból

2021.05.12. 07:00

Tizennyolc fa lelt új otthonára Kissomlyó vulkáni talajában

A játszótérre hárs, a falu egyik széléhez dió, a temetőbe pedig a hársok mellett egy platán is került.

Civil/Kostyák Borbála

Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: VN/Gulyás Zsanett

Az Agrárminisztérium által meghirdetett ­Településfásítási Program révén 12 ezer sorfára adhatták le igényüket a tízezer fő alatti települések. Vas megyében 28 sikeres pályázó volt, közülük 14 ősszel, 14 pedig tavasszal kapta meg a fákat.

Az elnyert növényeket földlabdásan és ­megmetszve szállították a faluba, ahol szombat délután a kis létszámú, helyi csapat közreműködésével már el is ültették őket.

A munkálatok a nemrég kibővített játszótéren a kislevelű hársokkal kezdődtek, majd a temetőben folytatta a munkát a lelkes ültetőbrigád.

Így a hétvége óta az újabb kislevelű hársak mellett négy ezüsthárs és egy platán is díszíti a kissomlyói sírkertet. Végül a falu szélén lévő füves terület következett, ahova öt diófa került. Az ültetésben szakmai segítséget nyújtott Varga Péter, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. szakembere. A fákon kívül a kikötésükhöz szükséges karókat, a védelmet szolgáló nyúlhálót és a takaráshoz használt mulcsot is a pályázat kiírója biztosította.

Kiemelt képünkön: Gyerekek is segítettek a faültetésnél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában