Frissen Vasból

2021.05.21. 07:00

Új fenntartója van a Vas megyei nevelőszülői hálózatnak – Merseváti családnál is jártunk – fotók

Új, egyházi fenntartója van Vas, Somogy és Zala megye nevelőszülői hálózatának. A részletekről Bujdosó Balázs, a Nyugat-magyarországi Református Nevelőszülői Hálózat intézményvezetője és Perlné Kalamár Zsuzsanna Vas megyei szakmai vezető tájékoztatott.

Tóth Kata

20210519 Református egyház nevelőszülőihálózat, 11 gyerekes család, Mersevát, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A református egyház vette át a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Szakszolgálat nevelőszülői hálózatának működtetését, mely jelenleg 39 nevelőszülőt alkalmaz, 121, családjából hatósági intézkedéssel kiemelt gyermek, fiatal felnőtt ellátását biztosítja kormányzati forrásból.

– Országos folyamat része a változás, amelyben az egyházi fenntartók jelenlétét szeretné növelni az állam a szociális szférában, és a gyermekvédelmi ellátások, szolgáltatások területén is. Április 1-jétől Vas, Zala és Somogy megye teljes nevelőszülői hálózata átkerült a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Irodája fenntartásába. Az intézmény maga mostantól a Nyugat-magyarországi Református Nevelőszülői Hálózathoz tartozik.

A hálózat 1162 férőhellyel működik, az ország minden részéből tudunk fogadni gyermekeket. A működtetés szempontjából a Dunántúl összes megyéje, a főváros, Pest megye, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megye tartozik hozzánk, budapesti központtal. Vas megyében területi irodánk van, Szombathelyen a szakmai vezetőn kívül nevelőszülői tanácsadók és egy növendékügyi előadó dolgozik, valamint egy pszichológus segíti a munkánkat – számolt be Bujdosó Balázs.

Bujdosó Balázs mögött Patakosné Márkus Boglárka az egyik kislánnyal
Fotó: Cseh Gábor

A nevelőszülői hálózatban élő gyerekeket valamilyen okból kiemelték vér szerinti családjukból. A gyermekvédelmi rendszerben átmeneti időszakot töltenek. A nevelőszülők családi gondoskodást, nevelést nyújtanak nekik mindaddig, amíg vissza nem helyezik őket a családjukba. Van, amikor ez sikeres, a többségnél azonban nem valósul meg. A következő lehetőség a gyermek végső sorsrendezése tekintetében – ha örökbe fogadhatóvá nyilvánítják – az örökbe fogadás. A harmadik opció az, amikor a nevelőszülőnél marad a gyermek, akár a nagykorúságáig, vagy azt követően 24, illetve fenntartói engedéllyel 30 éves korig utógondozói ellátásban részesülhet, mondta az intézményvezető.

– Szemléletünkből, értékrendünkből adódóan szakmai programunk részeként keressük a kapcsolatot a Vas megyei református gyülekezetekkel, ezzel a közösséghez tartozás lehetőségét is biztosítjuk a nevelőszülőknek és a gyermekeknek. Az eltelt másfél hónapban a kollégák részéről maximálisan pozitív hozzáállást tapasztaltunk, az átvétel zökkenőmentes volt. Továbbra is várjuk nevelőszülők jelentkezését a hálózatunkba – tette hozzá.

– Összesen 39 nevelőszülőt és 121 gyermek gondozását vette át a református egyház – ezt már Perlné Kalamár Zsuzsanna Vas megyei szakmai vezetőtől hallottuk, aki elmondta még: Vas megyében vannak olyan nevelőcsaládok, akik 4-7 gyermek nevelését is vállalják. Reményeik szerint a református egyház segítségével sikerül majd újabb nevelőszülőket toborozniuk, akár a gyülekezetek tagjaihoz is közelebb tudják vinni a nem könnyű hivatást, amely fő- vagy mellékállásban is végezhető. – Olyanok jelentkezését várjuk, akik képesek arra, hogy „hazagondozzanak” vagy egy másik családnak örökbe adjanak gyerekeket, és akikben erős a késztetés, hogy gyerekekkel foglalkozzanak. Tanfolyamokat folyamatosan indítunk – mondta.

Patakosné Márkus Boglárka és a férje, Patakos Gusztáv merseváti családi házában most nyolc nevelt és három saját gyermek osztozik a szobákon és a szülőkön. A bejárattal szemben fotók borítják a falat, a szülők néha azokat hívják segítségül, ahogy sorolják, ki mikor került hozzájuk. Szerdán délben toppantunk be hozzájuk, a férj éppen az ebédeltetéssel végzett, Mirát pelenkázta, Vanessza zoknit keresett Mirának és Zoénak, a feleség gyógytornára ment Kiarával, Filomén Szebasztiánnak segített a házifeladat-megoldásban, Ciprián a vizsgájára tanult, Józsi is, csak egy másik szobában – neki két féltestvére él még Patakoséknál: a kis Seherezádé és Annamária. Egyedül „nagy” Seherezádé nem volt otthon, ő Pécsen mentőtisztnek tanul.

Az autista fiú, Józsi volt az első nevelt gyerekük 16 éve – abban az évben három fiú került hozzájuk, azóta többeket hazagondoztak és örökbe is adtak. A Patakos házaspár Sopronban végzett nevelőszülői tanfolyamot. Mindig nagycsaládra vágytak: egy fiút és hét lányt álmodtak, igaz, a nemek aránya később másképp alakult. Már a házukat is azért építették olyan nagyra, végül két saját gyermek után vágtak bele a nevelőszülőségbe – mesélték. Gusztáv mindenben partnere Boglárkának, teljes értékű nevelőszülő ő is. Két éve Pápán dolgozik a városgondnokságnál, autószerelő volt előtte, még korábban mozdonyszerelő, Boglárka még öt gyerek mellett is munkába járt, most főállású nevelőszülő. Minden szervezés kérdése – mondták. Támogatók a nagyszülők, a nagy gyerekek sokat segítenek a picik mellett, és mind rengeteg szeretetet adnak.

Aki nevelőszülőnek jelentkezne, az a Nyugat-magyarországi Református Nevelőszülői Hálózatnál a [email protected] vagy a [email protected] e-mail címen érdeklődhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában