Kihajtották a nemzeti park marháit

2021.05.07. 20:00

Újra benépesülnek az Őrség legelői – Fotók, videó

Kissé esősre sikeredett a délelőtti kihajtás Őriszentpéteren. Az Őrségi Nemzeti Park munkatársai a Széll Kálmán majorból 118 marhát hajtottak ki a környező legelőkre. Ezzel megkezdődött a legeltetési szezon. Az elkövetkező napokban több száz magyar tarka marhát juttatnak ki a nemzeti park vagyonkezelésében lévő területekre. Várhatóan december elején kerülnek vissza a majorságba.

Gyöngyössy Péter

Fotó: Horváth Balázs

Kilenc óra után már nagy volt a tülekedés az Őrségi Nemzeti Park majorságában. A karám kijáratánál feszülten várakozott az első gulya. Az idősebb tehenek már megtanulták, melyek azok az apró dolgok, amik számukra jelzik, hogy újra kijuthatnak a legelőre, és több mint fél évig újra nagy szabadságban létezhetnek. Tíz óra után aztán kitódultak a türelmetlen jószágok, és szinte végig futva tették meg az utat a legelőig, de volt olyan köztük, amelyik az első zöld foltnál nekiállt legelni. Mostanra érte el a fű azt a méretet, hogy a téli szállásként szolgáló majorságból a marhák kikerüljenek a gyepekre. Nagyjából ötvenes gulyákba rendezik a nemzeti parki állat­állományt. Mindegyikbe jut egy-egy bika. Hét különböző legelőterületen végzik majd áldásos tájfenntartó tevékenységüket. A közeli őriszentpéteri, szalafői legelőkre lábon jutnak el az állatok, a többi marhát állatszállító járművel viszik ki.

– Jelenleg mintegy 700 magyar tarka szarvasmarha és 50 muraközi ló alkotja a nemzeti parki állatállományt – tudjuk meg dr. Markovics Tibor igazgatótól. – Bemutatási céllal vannak még rackajuhok, szamarak, kameruni törpekecske és borzderes marha is. Minden évben április végén, május elején hajtunk ki. Ameddig csak lehet, kint tartjuk az állatokat.

Kiemelt képünkön: Az Őrségi Nemzeti Park munkatársai a Széll Kálmán majorból 118 marhát hajtottak ki a környező legelőkre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában