már a közönség is megnézheti

2021.05.22. 11:30

Vadászatra hív a Savaria Múzeum – Ünnepélyesen megnyitották a tárlatot – fotók

Most már élőben is megtekinthető a Savaria Múzeum tavaly ősszel elkészült vadászati kiállítása. Az ünnepélyes megnyitót pénteken tartották.

Budai Dávid

210521 Csapláros Andrea és Faragó Sándor, Megnyílt a Vadászati kiállítás a Savaria Múzeumban, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A Vadászat – közel a természethez című tárlat élő megnyitóját péntek délután tartották a Savaria Múzeumban. A kiállítás az online térben már tavaly novemberben elstartolt, az érdeklődők azonban csak a héten, a múzeum újranyitásának alkalmával tekinthették meg a helyszínen is a trófeákat, vadásztörténeti érdekességeket.

Csapláros Andrea múzeumigazgató elmondta, a vadászati kiállítás ötlete és létrejötte nagyon sok ember munkájának köszönhető, fel is sorolta az összes közreműködő, szakértő, adományozó magánszemély és intézmény nevét. A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programot már tavaly el akarták indítani, de azt is halasztani kellett. Idén pótolják ezt is, már a héten sok gyerek látta is a kiállítást. – Ha körülnézek, átérzem azt a hangulatot, amit mindannyian érezhetünk, ha kimegyünk az erdőbe – mondta köszöntőjében dr. László Győző alpolgármester.

Méltatta a kiállítást Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke is, aki csatlakozva az előtte szólókhoz elmondta, a tárlat egyik fő célja éppen az, hogy megnyerjék a jövő generációit a természet és a vadászat szeretetének.

A vadgazdálkodási képzést is folytató Soproni Egyetem részéről a kiállítást prof. dr. Faragó Sándor rector emeritus nyitotta meg. Emlékeztetett: ötven év után, szeptemberben újra vadászati kiállítást rendez Magyarország, a fővárosi helyszín mellett országszerte szerveznek kapcsolódó kiállításokat, ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Savaria Múzeum is. Fontos tudatosítanunk – mondta a professzor –, hogy a vadgazdálkodási gyakorlatban első a vad ismerete és védelme, a vele való fenntartható, bölcs gazdálkodás, csak ezek után következhet a betakarítás, a vadászat. Az elmúlt másfél évszázadban hatalmas változás következett be a vadállományban, köszönhetően annak, hogy az ország erdőterülete megduplázódott.

A professzor elmondta, Vas megye korábban nem volt gazdag szarvasban, még 1995-ben is mindössze néhány százat hoztak terítékre a vadászok, két éve azonban már csaknem ötezret, és hasonló a tendencia a többi faj esetében is. Végül a Vas megyei vadállomány alakulásáról szóló könyvet és egy legalább százéves céltávcsövet ajándékozott a kiállítást megrendező múzeum igazgatójának, mert ahogyan fogalmazott: jobb helye lesz annak itt a múzeumban, mint az ő fiókjában.

A kiállításon a vadásztörténeti érdekességek és a híres vasi vadászok megismerése mellett a trófeák bírálati módszereiről is sokat megtudhat a közönség, ahogyan a vadgazdálkodás legfontosabb kérdéseiben is elmerülhet. A kiállítás várhatóan 2022 márciusáig tart nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában