Ünnep

2021.05.02. 07:00

Vasárnap az anyákat köszöntjük – Olvasóink is készülnek virággal, édességgel, verssel

Május első vasárnapja az anyák és az anyai szeretet ünnepe, az idei azonban a második alkalom, amikor a koronavírus-járvány miatt csendesebben ünnepelünk. A nehézségekről és e jeles nap jelentőségéről Jakabné Köves Gyopárkával, a Szombathelyi Református Egyházközösség segédlelkészével beszélgettünk.

Tóth Dóra

Jakabné Köves Gyopárkának fia, Koppány nyújtja át a virágot

Fotó: Unger Tamás

Nemcsak a gyerekek, a református egyházközösség is készül a vasárnapra. A prédikációt Jakabné Köves Gyopárka vezeti, a beszédét az anyák napi gondolatok köré építette fel.

– Az Ószövetség héber nyelvén az anyaméh és a kegyelem szavak azonos tővel rendelkeznek. Ez is azt mutatja, hogy az anyák és természetesen az apák szeretete, a szülői szeretet a földi példája Isten szeretetének. Az édesanya méhe, annak gyümölcse és az isteni szeretet mind kapcsolódnak a Bibliában – osztja meg a gondolatait.

A közösséghez tartozó hittanos gyerekek is készülnek: ilyenkor szavalnak és énekelnek, bár ez tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt, most mindenképpen szeretnék feleleveníteni a hagyományt.

Jakabné Köves Gyopárkának fia, Koppány nyújtja át a virágot
Fotó: Unger Tamás

– A vasárnapi istentiszteleten amellett, hogy megemlékezünk az anyákról, hat-hét gyerek mond majd verses imádságot – tudjuk meg Jakabné Köves Gyopárkától.

A kisebbek mellett a gyülekezet több hölgy tagja is készül, kézműves ajándékokkal járnak az ünneplők kedvébe. Gyopárka négy gyermek édesanyja, és mint mondja, általában szerényen ünnepelnek a családban. Három kisebb gyermekével a jelenlegi helyzet miatt minden napot együtt töltenek, így nem vár el külön ünneplést.

– Nekem elég nagy ünnep az, hogy kérés nélkül is bármikor segítenek itthon, és bizalommal vagyunk egymás iránt, így egyéb dolgokra nincs szükségem. Természetesen néha kapok egy-egy szál virágot vagy apróságot tőlük, de az igazi ajándék az, hogy látom a szemükben, hogy szeretnek – mondja, és hozzáteszi: amikor kisebbek voltak a gyerekek, akkor rajzokkal, kézzel készült apróságokkal kedveskedtek, ő pedig eltette és megőrizte azokat, hiszen szép emlékek.

Jakabné Köves Gyopárka a járvány alatti ünneplésről is megosztotta lapunkkal gondolatait. Az idősek helyzetét és a velük való kapcsolattartást ő is kényes pontnak találja, bár hozzáteszi: talán most már lassan megtanulunk együtt élni a nehézségekkel, amelyeket ez az időszak hozott.

– A múlt héten történt, hogy nem tudtunk együtt ünnepelni egy születésnapot, és nagyon szép ötlet volt, hogy online bekapcsolódott az egyik gyermekünk az ünneplésünkbe, így az egész család együtt lehetett – idézi fel a segédlelkész. Mint mondja, a technika néha hátrányt jelenthet a kapcsolattartásban, de most Isten ajándékaként tudjuk megélni, és ha jól használjuk ki ezeket az eszközöket, az valamennyire kompenzálhatja a hiányérzetet.

Olvasó

Van egy két és fél éves kislányom, ő biztosan készül valami meglepetéssel, a kisfiam pedig három hónapos, még kicsi. A nagymamákat meglátogatjuk, és egy csokor virággal kedveskedünk nekik. Horváth Nikoletta Szombathely

A édesanyámék már túl vannak a második oltáson, így viszünk virágot, de a puszi elmarad az idén is. Azért viszont kifejezetten szerencsésnek érzem magam, hogy elmondhatom: még van kivel ünnepelni. Nagy Gáborné, Sárvár

Nem tudok hazautazni, messze laknak a szüleim, de videócseten min­denképpen lesz köszöntés vasárnap. Ha pedig tudunk találkozni személyesen, virággal és kézműves csokoládéval kedveskedem édesanyámnak. Németh Tamás, Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában