életmódi

2021.05.02. 07:00

Vízcsobogás, madárcsiripelés – Oldják a stresszt, jó hatással vannak az egészségre a természetes hangok

Egy kanadai tanulmány mennyiségileg határozta meg a természetes hangkörnyezet előnyeit a hangulatjavulást, a kognitív teljesítményt, az alacsonyabb pulzust és a fájdalomérzékenységet vizsgálva – írja az MTI.

Polgár Patrícia

Fotó: Pixabay

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányt végző kutatócsoport olyan korábbi tanulmányokat elemzett statisztikailag, amelyek nagy részét laboratóriumban vagy kórházi környezetben végeztek el. Ezekben önkéntesek fejhallgatón át hallgattak meg felvételeket. A kutatásban vizsgáltak hagyományos egészségügyi mutatókat – pulzust, vérnyomást, fájdalomérzékelést, a kortizol stressz­hormon szintjét, valamint a szív egészségével kapcsolatos, úgynevezett T-hullámot –, valamint a gyógyulás más lehetséges előjelzőit, a közérzetet és a kognitív teljesítményt.

A természetes hangokat hallgatók körében összesen 184 százaléknyi egészségi javulást és más pozitív változást tapasztaltak a kontrollcsoportokkal összevetve. Ezek a hangok a stresszt és a bosszúság érzését is 28 százalékkal csökkentették. A lejátszott természetes zajok között a legnagyobb hatása a víznek volt, azt követte a madárdal, majd a kettő együttes hangzása.

Kiemelt képünkön: A természetes hangkörnyezet javítja a közérzetet, sőt a szellemi teljesítményt is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában