30 év, 30 kilométer

2021.05.22. 07:00

Zarándoklat: a szombathelyi Jézus Szívétől a kőszegi Jézus Szívéig gyalogoltak

Újjászervezésének 30. évfordulójának alkalmából hálaadó zarándoklatot tartott a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász pénteken. A szombathelyi Jézus Szívétől a kőszegi Jézus Szívéig gyalogoltak.

Budai Dávid

Az egyházmegyei karitász zarándokai

Fotó: Cseh Gábor

A Katolikus Karitász idén ünnepli alapításának 90., a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász pedig újjászervezésének 30. évfordulóját. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a Katolikus Karitász 90 éves jubileuma alkalmából 90 fa- és gyümölcsbokor-csemetét ültetett a kemenespálfai Szent Pál Szociális Központ kertjében, pénteken pedig hálaadó zarándoklatra hívta az egyházmegye híveit, az elcsendesülés és emlékezés jegyében. A zarándokok tegnap reggel hatkor gyülekeztek a szombathelyi Jézus Szíve-templomban.

Az egyházmegyei karitász zarándokai
Fotó: Cseh Gábor

Elsőként Fekete Szabolcs Benedek plébános szólt a hívekhez, majd dr. Székely János megyés püspök, a zarándoklat vezetője köszöntötte a megjelenteket. – Jézus szívéből fény sugárzik, amely átformálja a világot, ugyanez a küldetése a karitásznak is – hangsúlyozta. A zarándokoktól azt kérte, három imaszándékot fogalmazzanak meg, egyet a karitászért, egyet családjukért, szeretteikért, egy harmadikat pedig önmagukért.

A közös imádkozás után a mintegy félszáz zarándok énekelve kezdte meg harminc kilométeres útját. Kőszeg felé vették az irányt, és elsőként a kámoni plébániát, majd a gencsapáti kegyhelyet, a Szentkutat érintették. A Szentkút településtörténeti, egyháztörténeti és turisztikai szempontból is az egyik legfontosabb kulturális emlékhely, vallási és turisztikai útvonalak csomópontja, a Mária-út és a Szent Márton-­zarándokút része.

Rövid pihenő után a Gyöngyösfalut, Lukácsházát, Kőszegfalvát összekötő kerékpárút útvonalán haladtak tovább, hogy délután megérkezzenek a kőszegi Jézus Szíve-templomba. Ott Harangozó Vilmos esperes-plébános fogadta a csoportot. A püspöki szentmisét követően a zalaegerszegi Jézus Szíve-plébánia karitász önkéntesei és a nardai napközis tábor munkatársai látták vendégül a Jézus Szívétől Jézus Szívéig zarándoklat résztvevőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában