múltidéző

2021.06.27. 07:00

177 éve Kőszegen alapították az első Vas megyei takarékpénztárat

A pénzügyi műveletek újkori, intézményesített elődei már 240 évesek. Magyarországon 180 éve, Vas megyében – elsőként Kőszegen – 1844-ben, Szombathelyen 1867-ben kezdte meg működését az első takarékpénztár.

VN

Fotó: VN-archív

A pénzintézetek legrégebbi formája a takarékpénztár, amelyből az első 1778-ban, Hamburgban kezdte meg működését. Magyarországon 1840-ben kezdte meg tevékenységét az első hazai takarékpénztár, Fáy Andrásnak, a „haza mindenesének” kezdeményezésére. Pest után, Vas megyében, viszonylag hamar hozzákezdtek a takarékpénztárak szervezéséhez. Kőszegen 1844-ben alapították a megye első takarékpénztárát, s ez az országban az elsők közé tartozott.

Kiscellben 1862-ben nyílt, Szombathelyen csak a kiegyezés évében, 1867-ben kezdte meg működését az első takarékpénztár. 1873-ban viszont már a második, az Általános Takarékpénztárnak elnevezett intézmény is megnyitotta kapuit. Ez az időszak a kapitalista fejlődés kibontakozásának ideje, s e felgyorsulás elősegítette a pénzintézetek szaporodását mind az országban, mind a megyében. Így 1869-ben az első, 1872-ben a második takarékpénztár alakult Sárváron, 1871-ben Körmenden, 1872-ben Jánosházán, 1873ban Vasváron nyitottak e pénzintézetek.

A takarékpénztárak mellett a pénzintézetek egyéb formái is fokozatosan meghonosodtak. 1871-ben Szombathelyen is alapítottak 100 ezer forint részvénytőkével egy kereskedelmi, ipari bankot. Az önsegélyező egyletek közül az 1872-es alapítású szombathelyi tisztviselői egyletet jegyezhetjük meg. A századfordulón, a század első negyedében a megyében, illetve a megyeszékhelyen igen élénk volt a pénzélet. A betétkönyvek átlagértékét tekintve a Dunántúlon Vas megye a negyedik helyen állt.

Az 1920-as évek végén a megyeszékhelyen a következő pénzintézetek működtek. Szombathelyi Takarékpénztár nevet kapta az a pénzintézet, amely 1867-ben alakult. A szervezés legfőbb mozgatója Szabó Miklós uradalmi ügyvéd és Reitermayer József városi pénztárnok volt. A támogatók között volt Horváth Boldizsár miniszter is. 30 ezer forintnyi alaptőkével indították. A Szombathelyi Általános Takarékpénztár 60 ezer forintos alaptőkével 1872-ben alakult. Később összeolvadt a Vas Megyei Takarékpénztárral, s a 20-as években Vas megyei Általános Takarékpénztár néven a megye egyik legnagyobb pénzintézete volt. 1892-ben az Osztrák–Magyar Bank megyei intézete alakult meg, amelyből később a Magyar Nemzeti Bank helyi fiókja vált ki.

A Mezőgazdasági Takarék és Hitelbank 1897-ben létesült. Első elnöke Gotthard Sándor volt. 1911-ben Vármegyei Központi Takarékpénztár R. T. néven alakult újabb pénzintézet, Draskovich Pál németújvári nagybirtokos vezetésével. A Szombathelyi Leszámító Bank 1923-ban vette föl a nevet. Elődje a Szombathelyi Iparosok Takarékpénztára azonban már 1905-ben megkezdte működését. Nemcsak a megye, de országosan is az első egyházi pénzintézet volt az 1912-ben, Mikes János megyés püspök által alapított Szombathelyi Egyházmegyei Takarékpénztár Részvénytársaság, amelynek célja az addigi szétszórtan elhelyezett egyházmegyei alapítványokkal való gazdálkodás javítása volt.

Kiemelt képünkön: A Szombathelyi Takarékpénztár épülete később a Centrum Áruházé lett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában