Múltidéző

2021.06.12. 07:00

40 évvel ezelőtt 39 ezer lakás építésén dolgoztak Vas megyében

Negyven évvel ezelőtt beszédes gyorsmérleg készült az építőipar 1981-es első négy hónapjáról. A kivitelező szervezetek 6575 új otthont adtak át az országban, és így az éves átadási feladat 15 százalékát teljesítették.

VN

A szombathelyi KISZ-lakótelep új házait a Vasép építette

Fotó: VN-archív

A legtöbb új lakást az ÉVM-­vállalatok építették: 5800-at adtak át az év első harmadában.

Vas megye két legnagyobb kivitelező vállalata az országoshoz hasonló eredményeket adott közre. A Vas Megyei Építőipari Vállalat a tervezettnél jóval több lakást fejezett be. Az előirányzott 112 lakás helyett 187 készült el. Ez azt is jelentette, hogy az egész évi lakásmennyiség 20,9 százalékát már májusra felépítették.

A megyei építőipari vállalat mindeközben 36 lakást fejezett be, 12-nek az átadása még folyamatban volt a mérleg készítésekor. Ám az első fél évben még további 42 lakást adtak át, ezzel az éves lakásépítési tervük 60 százalékát teljesítették.

A szombathelyi KISZ-lakótelep új házait a Vasép építette
Fotó: VN-archív

A főváros lakásépítési programját 15 megyei ÉVM-­vállalat – köztük a Vasép – segítette. Budapesten és vidéken egyaránt a jó idő beálltával kezdődött meg az építési szezon.

1986 májusában csaknem 39 ezer új otthon építésén dolgoztak, s így az 1986-ban előirányzott 37 ezer lakáson túl már az 1987-es átadásra tervezett jó néhány ház építését is megkezdték.

Az építőanyag-ipar a keresletnek megfelelően látta el termékeivel az építőket. Az előző évinél kedvezőbb volt az anyag­ellátás. A sajátház-építőknek 35 százalékkal több feszített födémgerendát, valamint 19 százalékkal több falburkoló csempét készítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában