hagyomány, emlékezés

2021.06.21. 07:00

A huszárokra emlékeztek Szombathelyen – fotók

A Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület vasárnap tartotta a 11-es Huszárezred hagyományos emléknapját a volt laktanya udvarán és felújított épületében. Emléktáblákat is avattak.

Tersztyánszky Krisztina

11-es Huszárezred emléknapja,Majthényi László, A Vas Megyei Közgyűlés elnöke,20210620, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A megemlékezésen részt vettek a Pápai Huszár Hagyományőrzők, a körmendi Batthány Lovas Bandérium és a Vasi K.u.k. Matrózok Hagyományőrző Csoport tagjai, valamint osztrák hagyományőrző huszárok. A felújított huszáremlékműnél Majthényi László megyei közgyűlési elnök mondott beszédet. Megbecsüléssel beszélt a huszárokról, akiknek alakja benne él a magyar ember lelkében, akik évszázadokon át ott voltak Európa minden nagyobb ütközetében. Katonanóták csendültek fel, majd az épületben felavatták a 11-es huszárezred arany vitézségi éremmel kitüntetett őrmesterének és zászlósának emléktábláját. Az 1915-ben hősi halált halt vitéz Harmadás Istvánnak a leszármazottai is részt vettek az ünnepségen.

Drenovácz István, a hagyományőrző egyesület elnöke köszönetet mondott a Grádics egyesületnek és a Szent György Lovagrendnek, amiért felkutatták a kitüntetettek személyét és elkészítették az emléktáblákat. Az ünnepségen vitéz lovag Kovács Jenő, a Vitézi Rend Vas-Zala megyei törzskapitánya avatta fel a rend százéves évfordulójára készült emléktáblát, amelyet tavaly a koronavírus-járvány miatt nem tudtak a nagy nyilvánosság előtt méltatni. A táblákra Merk li Ferenc plébános kérte Isten áldását. Az ünnepség kiállításmegnyitóval, illetve huszárleszármazottak visszaemlékezéseivel folytatódott.

Kiemelt képen: Majthényi László megbecsüléssel beszélt a huszárokról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában