egészség

2021.06.04. 07:00

A koronavírus-járvány az allergiaszezonra is erősen rányomta bélyegét

Kezdetben hasonló tünetei lehetnek a koronavírus-fertőzésnek és az allergiának. Javában tart már a szezon, virágoznak a gyümölcsfák, a nyírfa és a különböző fűfélék is, ezért a laikusok számára akár megtévesztő is lehet a köhögés vagy az orrfolyás.

Cseh-Egyed Bernadett

allergia illusztráció, 20210603, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Az általunk megkérdezett szak­emberek arra hívják fel a figyelmet, hogy minden esetben pontos kivizsgálásra van szükség, a túlérzékenyek pedig kezdjék el időben szedni gyógyszereiket. A szemviszketés, orrfolyás, tüsszögés klasszikus allergiás tünetek, de egyes esetekben bőrkiütés vagy száraz köhögés is társulhat melléjük. Dr. Petz Zsuzsanna tüdőgyógyász szakorvos azt mondja: az utóbbi időben sokan keresik fel hasonló problémákkal.

– Harminc év távlatából látjuk, hogy az allergia kezelhető és tünetmentessé tehető. A jól beállított allergiás a rét közepén sem szenved, de sajnos sokan nem, vagy túl későn fordulnak szakemberhez, illetve kezdik el szedni a gyógyszereiket, ezért rosszul vannak – hívja fel a figyelmet, majd hozzáteszi: ha túl későn avatkoznak be, több gyógyszerre, esetleg szteroidokra is szükség lehet, a páciens pedig kiszolgáltatottá válik, nem tudja uralni a betegségét.

A járvány idején többekben aggodalmat kelthet a köhögés, de a szakember szerint az értő fülek rögtön felismerik a különbséget. – A Covid miatt azonban erősödhetnek a tünetek, mert az allergiának pszichés faktora is van. Az elmúlt időszakban mindenki túlterheltté vált, a home office és a munkanélküliség egyaránt hatást gyakorol a szervezetünkre. Ha valaki lelkileg kimerült, és korábban voltak allergiás tünetei, most még inkább lehetnek.

Dr. Sóti László allergológus is beszélt a koronavírus és a pollenallergia látszólag egyforma, valójában különböző tüneteiről. – Az egyik fő különbség a két betegség között, hogy míg az előbbinél a fájdalom dominál, addig az allergiások mindennapjait szemviszketés és -gyulladás, valamint orrviszketés és főleg az esti órákban orrdugulás nehezíti meg. Jelentkezhet sípoló légzés, súlyos esetben vagy asztmával párosulva pedig légszomj is – magyarázza.

A szakember hozzáteszi: mivel a koronavírus-fertőzöttek 40 százaléka tünetmentesen vészeli át a betegséget, illetve sok az átfedés a különböző betegségek között, fontos a pontos diagnózis. Csak ezután kezdődhet meg a túlérzékenység kezelése.

Kiemelt képen: Mindenütt pollen. (El)virágzó hárs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában