Frissen Vasból

2021.06.12. 22:09

A Mathias Corvinus Collegium képzései szeptembertől a megyeszékhelyen is elérhetőek lesznek

Magyarország legjelentősebb tehetséggondozó intézménye, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tartott nyílt napot szombaton a Megyeháza dísztermében. Az intézmény ingyenes képzései szeptembertől a megyeszékhelyen is elérhetőek lesznek, egyelőre a középiskolás szintig.

Polgár Patrícia

Fotó: Cseh Gábor

Az MCC komplex képzési rendszerében ötödik osztályos kortól az egyetemig kínál élménypedagógiai módszertanra épülő, gyakorlatorientált tehetséggondozó képzéseket. A szeptemberi szombathelyi indulás kapcsán nyílt napot szerveztek az általános iskolásoknak szóló Fiatal Tehetség Program, valamint a Középiskolás Program bemutatására.

A negyed évszázados intézmény azzal a céllal indult útjára, hogy a közoktatásban és a felsőoktatásban szerzett tudás kiegészítésével egy olyan tudásközösséget biztosítson, amely nemcsak az ország számos pontján, de annak határain túl is sikeres életpályát, tudáshoz való hozzájutást kínáljon a diákoknak. Az MCC jelenlegi építkezésében ősszel már 22 városban lesz jelen a Kárpát-medencében. Ezzel megvalósul az alapítóknak az a szándéka, hogy minden magyar fiatal számára elérhetővé tegyék a tehetségprogramot.

A nyílt napot Constantinovits Milán, az MCC szakmai igazgatója nyitotta meg. Kiemelte, hogy az esemény nemcsak számukra, de bízik benne, hogy a város számára is nagy fordulópontot jelent. – Minden városban igyekszünk jó kapcsolatot kiépíteni a diákokon túl a szülőkkel, a pedagógusokkal és a városvezetéssel. Ugyanis a tehetséggondozást csak együtt lehet sikerre vinni – mondta az igazgató, aki vallja: mindazok az ismeretek, amit náluk szereznek meg a diákok, életszerűek, segítik a későbbi elhelyezkedésüket, és ablakot nyitnak a világra.

- Fontos mérföldkő ez nemcsak a város, de a megye életében is, hiszen az ország egyik legjobb és mindenképpen a legkiterjedtebb hálózattal rendelkező tehetséggondozó intézménye jelenik meg Vas megyében – kezdte beszédét dr. Balázsy Péter megyei jegyző, majd mesélt az MCC-nél töltött diákéveiről. Elmondta, hogy 2004-ben az elsők között csatlakozott a középiskolás programhoz, melyben a barátok mellett rengeteg élményt és fontos tapasztalatot szerzett.

A Középiskolás Programot Retteginé Böröcz Katalin, a szombathelyi képzési központ képviselet-vezetője mutatta be. Előbbiben 9-12. osztályba járó diákokat várnak, akiknek az MCC a pályaorientációban és az emelt szintű érettségire való sikeres felkészülésben, majd a felvételizésben nyújt segítséget. A hét közbeni e-learning kurzusokat, szombatonként egész napos, személyes képzési alkalmak váltják fel.

A FIT program résztvevői olyan területeket ismerhetnek meg, amelyek fontosak a mindennapi élethez, de mégsem találkozhatnak velük az iskolai oktatásban. Ilyen például a robotika, az egészség és a pénzügyi tudatosság. Ezeken túl a Mathias Corvinus Collegium a színházi világgal kapcsolatos, illetve a művészet és a matematika kapcsolatával foglalkozó képzést is kínál. Utóbbiba a szombat nyílt napon részt vevő általános iskolás diákok is betekintést nyerhettek – a képzési struktúrához híven játékos, élménydús formában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában