Frissen Vasból

2021.06.08. 17:29

A Pannon Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást a szentgotthárdi önkormányzat

Az ország legnagyobb vállalati kapcsolatrendszerrel rendelkező egyetemével, a veszprémi Pannon Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást a szentgotthárdi önkormányzat. Ezzel új távlatok nyíltak meg a város szakképzésben: a kooperációban részt vevő VMSZC III. Béla Technikum bekerülhet immár az egyetemre készülő tanulók látókörébe is.

Polgár Patrícia

A keretszerződés ünnepélyes aláírásán Szentgotthárd önkormányzatának képviselői mellett a Pannon Egyetem vezetősége, valamint a Vas Megyei Szakképzési Centrum és a III. Béla Technikum képviselői vettek részt.

Fotó: Szendi Péter

Több hónapig tartó tárgyalássorozat előzte meg a megállapodás létrejöttét, amelynek köszönhetően a Pannon Egyetem képzési struktúrájának felhasználásával megreformálhatják Szentgotthárd a szakképzési rendszerét. Bár a keretszerződésben főként a város szakképzési rendszerének fejlesztésén van a hangsúly, általa a helyi gazdaságfejlesztési célok is elérhető közelségbe kerülnek: a település előbbre léphet a lokális munkaerőpiaci igények kielégítésében és az újabb vállalkozások letelepedéséhez szükséges, szakképzett humánerőforrás biztosításában is.

A keretszerződés ünnepélyes aláírásán Szentgotthárd önkormányzatának képviselői mellett a Pannon Egyetem vezetősége, valamint a Vas Megyei Szakképzési Centrum és a III. Béla Technikum képviselői vettek részt.
Fotó: Szendi Péter

Bár a keretszerződésben főként a helyi szakképzési rendszer fejlesztésén van a hangsúly, általa a lokális gazdaságfejlesztési célok is elérhető közelségbe kerülnek. Az egyeztetések eredményeképpen egy olyan együttműködés vette kezdetét, amelynek központi szereplője a VMSZC III. Béla Technikuma, ahol egy új képzési forma, az okleveles technikus képzés indulhat el jövő szeptemberben. Ebben a tanulók az együttműködés emelt szintű szakmai programja alapján szerezhetnek majd szakmát és érettségit, valamint felvételi nélkül kerülhetnek be a Pannon Egyetemre. Felsőfokú tanulmányaikat az előre meghatározott kreditek beszámításával akár rövidebb idő alatt is elvégezhetik.

– A most aláírt megállapodás egy olyan partnerség első lépése, ami által erősödik a helyi szakképzés és új lehetőségek nyílnak meg a Szentgotthárdon tanulni kívánók számára a felsőoktatás irányába. Bízom benne, hogy a közös munka eredményeiből hosszútávon a város és a régió gazdasága szintén profitálni fog – fogalmazott Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere hozzátette, egy kisváros életében hasonló események csak nagyon ritkán adódnak. Ez most egy ilyen pillanat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában