valóságra épülő mese

2021.06.03. 07:00

A Rezeda család az Alpokalján kirándul – Ismeretterjesztés kalandos kötetbe szőve

A Kőszegi-hegység és az Őrség nevezetességeit, viszontagságos történelmét eleveníti fel „A Rezeda család kalandjai az Alpokalján” című, most megjelent könyv.

Merklin Tímea

Fotó: Merklin Tímea

A szerzőpáros egyik tagja, Kampós Csaba Angliában él, a másik, S. Németh József Balatonfüreden, viszont szombathelyi származású (a kötetet az édesanyja hozta be a szerkesztőségünkbe). A közös nevezőjük pedig a veszprémi Alig Színpad, ahol S. Németh József 25 évig (1993 és 2018 között) volt művészeti vezető, rendező, színész, író, dramaturg és mindenes.

Az egy generációval fiatalabb Kampós Csaba pedig anno a gyermekszínjátszókhoz csatlakozott, hogy kibontakoztassa a tehetségét: ő is írt darabokat, játszott, rendezett. A fiú felnőtt, a barátság megmaradt, akartak csinálni közösen valami értékeset és jövőbe mutatót, és Angliából sem probléma hazalevelezni: a két szerző e-mailben küldözgeti egymásnak a szövegeket. A munkamódszer az, hogy S. Németh József küld egy ismeretterjesztő jellegű „információs csomagot” a legutóbb bejárt tájakról – az idei kötet nagy erénye, hogy minden élmény friss benne, tavalyi túrák emlékei –, Kampós Csaba pedig szövi hozzá a történetet, a kalandokat: mi történjék ezeken a helyeken a háromgyerekes Rezeda családdal.

Németh József maga is háromgyermekes apuka, aki sokat kirándult a családjával korábban, innen az inspiráció. A hatrészesre tervezett sorozat első része a Balaton-felvidékről szólt. A második kötettel a szerző egy kicsit hazajött Vas megyébe, olyan értelemben is, hogy a történetben a Nagyi, az ő gyerekeinek mamája, a 83 éves édesanyja. A harmadik kötet a bakonyi kirándulásokhoz ad majd apropót.

Kiemelt képen: A kötetet Hajdú Zsófi illusztrálta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában