Frissen Vasból

2021.06.11. 10:00

A szobrászművész gazdag hagyatékát ápolják Sárváron

A három éve elhunyt Németh Mihály szobrászművész szellemi és egyéb hagyatékát ápolják a Nádasdy Kulturális Központban.

Benkő Sándor

Fotó: Benkő Sándor

A város egykori díszpolgárának műveiből közel tíz esztendeje már nyílt állandó kiállítás a Nádasdy-várban: az 5-ös bástyában. Ez a tárlat most is megvan – és nyitva áll a közönség előtt.

Németh Mihály halála után aztán saját személyes tárgyait: bútorait, könyveit – és mutatóba az alkotásait, plasztikáit, szobrait – gyűjtötték össze és állították ki a kulturális központ egyik irodahelyiségében, egyfelől tiszteletadásként, másfelől emléke méltó megőrzésének és átörökítésének szándékával. (A ház, ahol élt, már nincs meg Sárváron.) Természetesen a polihisztor Németh Mihály hagyatéka teljes egészében nem férne el egy kis irodahelyiségben, nem beszélve a kézzelfoghatatlan, de máig ható szellemi hagyatékról.

A 93 éves korában elhunyt, köztiszteletnek örvendő művész nemcsak szobrokat faragott, plasztikákat készített, hanem kiválóan fotózott is, mindehhez írt verseket, tanulmányokat. A Németh Mihály-emlékszoba a központ hivatalos nyitvatartási idejében látogatható.

Jellegzetes – az elemzők szerint az ókori görög és az egyiptomi szobrok hangulatát megidéző – szobrászi világának harmóniát és szépséget sugárzó alkotásaival köztereken is találkozhatunk.

Kiemelt képünkön: Giczinger Edina és kislánya, Petra a Nádasdy-vár Németh Mihály-­emlékszobájában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában