múltidéző

2021.06.26. 07:00

A vasi jégkrém sikertörténte – Eleinte a csokis mindent vitt

A nyolcvanas évek egyik legjelentősebb Vas megyei beruházása került tető alá 1985 tavaszán: ekkor készült el a Csepregi Állami Tangazdaság gesztorsága alatt dolgozó ROLL Gazdasági Társaság új, élenjáró technikával felszerelt jégkrémgyártó üzeme Bükön. 1986 nyarán, 35 éve már nagy siker volt a vasi hűsítő finomság. És nemcsak a megyében, hanem szerte az országban is.

VN

A csepregi négyesikrek (Ildikó, Zsuzsa, Adrien és Kati) is hamar megszerették a ROLL-t

Fotó: VN-archív

Ebben az új gyárban évente háromezer tonna jégkrém készült, több, mint amennyit a nyolcvanas évek első felében fogyasztott az ország. A gyár első – tört – évében 730 tonna jégkrémet állítottak elő a korábban megismert, körmendi termékként megkedvelt ROLL-ból. (Az EGIS Lacta gyára addig egy évtizede már gyártotta a ROLL-t, de egyéb elfoglaltság miatt egyre kevesebb anyagi erőt áldoztak a jégkrémre.)

Az igények viszont nőttön-nőttek, bár a hazai fogyasztás még mindig csak töredéke volt annak, amit e termékekből akár a környező országokban is elfogyasztottak.

A Csepregi Állami Tangazdaság viszont vállalkozott arra, hogy átvegye a körmendiektől a felfutóban lévő ROLL gyártását. Mi több, a terveik között szerepelt, hogy kibővítik a Körmend által kínált választékot, és a pálcikás ROLL mellett piacra dobják a poharas és a dobozos krémjeiket is. 1986-ban már a Körmenden produkált négyszeresére bővült a termelés.

A csepregi négyesikrek (Ildikó, Zsuzsa, Adrien és Kati) is hamar megszerették a ROLL-t
Fotó: VN-archív

Magyarországon nem voltak mély gyökerű hagyományai a jégkrémfogyasztásnak. Két liter jégkrémet fogyasztott évente az átlag állampolgár. 35 éve az USA-ban 20,7 liter, Svédországban 12,3 liter, az NSZK-ban 5,4 liter, Ausztriában 5 liter volt az átlagfogyasztás. Magyarországot akkoriban négy üzem látta el jégkrémmel. A büki üzemben az volt a cél, hogy a piaci vetélkedésnek a fogyasztó lássa a hasznát.

Az, hogy létesült egy roppant korszerű üzem, amely naponta 10–12 ezer liter rendkívül tiszta – saját tehenészetből származó – tejet dolgozott fel jégkrémmé, még nem jelentette azt, hogy a terméket el is adták. Felsőszölnöktől Záhonyig, a fővárostól a legkisebb faluig ott kellett lennie az árunak ahhoz, hogy egy eff ajta üzem költségei mielőbb megtérüljenek. Ehhez az árut szállítani és ott tárolni is kellett. A csepregieknek az ehhez szükséges kétezer hűtőláda importálására méltányossággal volt lehetőségük. A forgalmazáshoz magánvállalkozásokat is kerestek.

Egy kis falu boltjának 35 évvel ezelőtt 20 ezer forintjába került egy új hűtőláda, ami igencsak jó beruházásnak tűnt. (Egy hűtőládától 150 ezer forint volt várható egy szezonban). Ha mélyhűtő van, akkor a jégkrémen nincs kockázat – szólt az alapigazság. A ROLL jégkrémek az egész országban kaphatók voltak. A Bükön gyártott mennyiség egyharmadának értékesítésére a Pest-Budai Vendéglátó Vállalat vállalkozott, a fennmaradt kétharmadot – kétezer tonnát – értékesítette közvetlenül a ROLL Gazdasági Társaság.

Utóbbi szállította húsz gépkocsijával a jégkrémet szerte Vas megyébe is, de ezek az autók vitték például Bajára, Gyöngyösre, a Balatonra, Győrbe s az ország számos más vidékére is. Nyolc forint húsz fi llérért már csaknem minden második faluhelyen vehettek a gyerekek pálcikás jégkrémet. Logisztikailag a zalaegerszegi hűtőház segített az elhelyezésben, a jégkrém célhoz juttatásában. 1986 nyarán ideiglenesen még csak két terítőjárat indult Vas megyébe, ezek érintették Körmendet, Vasvárt és eljutottak az Őrségbe is.

A büki gyár első „születésnapján” már szállóige volt: „Ha kedd, akkor jön a ROLL!” A pálcikás ROLL három alapízzel – csokoládé, vanília, puncs – készült. A márka sajátossága volt az újként megjelent málna és sárgabarack ízű készítmény. A négy hazai jégkrémgyártó közül a csepregi helyezett elsőként két ízt a poharas kiszerelésébe. Az első fél szezon tapasztalatai szerint a csokoládés volt a sláger, ám csakhamar közkedveltté váltak az új ízesítések is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában