Frissen Vasból

2021.06.05. 11:08

Alvállalkozót is bevontak – Fűnyírás Szombathelyen: van, ahol már méteresre nőtt a gaz

Tizenöt centiméternél sehol sem lehetne magasabb és nem szökhetne magszárba a fű az önkormányzati területeken. A tapasztalatok azt mutatják: hiába vont be új cégeket az önkormányzat a zöldterület-kezelésbe, ezt a kampányígéretet nem tudja teljesíteni a baloldali városvezetés.

VN

A Bajnok utcában már méteresre nőtt a gaz - mutatja Horváth Gábor képviselő

Fotó: TÁ

A Szova NZrt.-t és a Féhe NKft.-t is bevonta a parkfenntartásba a városvezetés annak érdekében, hogy hatékonyabbá váljon Szombathelyen a közterületek gondozása. Egyelőre úgy tűnik, az elképzelés csak a papíron mutatott jól, a valóság továbbra is lehangoló. A Fidelitas szombathelyi szervezete látványos akcióval hívta fel a figyelmet: több helyen 30-40 centiméteres, vagy annál nagyobb a gaz. – Szombathely egyik legforgalmasabb pontján helyeztük el a „Nem gaz, hanem lepkemenhely”, illetve „katica-kalandpark” feliratú táblákat, hogy minél többekhez eljusson az üzenet. Az akciónk célt ért, nem sokkal később ezeken a helyeken lenyírták a füvet – fogalmazott Szabó Christopher, a szervezet vezetője a Vas Népe kérdésére.

„Nem gaz, katica kalandpark” – tette ki az egyik táblát Szabó Christopher
Fotó: Cseh Gábor

Az alvállalkozó alvállalkozója dolgozik?

Az északi városrész több pontján is hasonló tapasztalatokról számolt be Horváth Gábor önkormányzati képviselő. A politikus kitért arra is, miután pünkösdkor szóvá tette, hogy a lenyírt fű fekete zsákokba csomagolva az út szélén maradt, az alvállalkozó jelezte, azokat haláleset miatt nem tudták elvinni. Így derült ki, hogy a területen nem az az alvállalkozó dolgozik, amelyikkel a Féhe NKft. szerződést kötött. Horváth Gábortól megtudtuk azt is, hogy a megkötött szerződés lehetőséget nyújt arra, hogy további alvállalkozókat vonjon be az önkormányzati cég által megbízott Unita Armed Company Kft.

A Bajnok utcában már méteresre nőtt a gaz – mutatja Horváth Gábor képviselő
Fotó: TÁ

Március 12-én küldték ki a versenyfelhívást

Kérdésekkel fordultunk a Féhe NKft. ügyvezető igazgatójához is. Németh Klára arról tájékoztatott, hogy a zöldterület-kezelésre vonatkozó beszerzési eljárást a hatályos versenyszabályzat alapján folytatták le. Miután annak becsült értéke nem érte el a közbeszerzési értékhatárt, ezért meghívásos eljárással zajlott a beszerzés. A versenyfelhívásra két gazdasági társaság, illetve egy egyéni vállalkozó pályázott, mindhárom pályázat érvényes volt.

Az ügyvezető kitért arra is, hogy a beérkezett ajánlatok közül a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást nyújtó ajánlattevővel kötöttek szerződést. Megtudtuk azt is, hogy mindhárom piaci szereplőnek március 12-én küldték meg a versenyfelhívást. Márcus 23-án pedig a Unita Armed Company Kft. nyilatkozatban rögzítette: „...a szerződés teljesítésére teljes mértékben alkalmas, tevékenységei között szerepel a zöldterület-kezelési tevékenység. A Kft. által nyújtott szolgáltatás megfelel a vonatkozó európai irányelveknek, illetve az azokhoz harmonizáló magyar jogszabályi előírásoknak, szabványoknak, továbbá valamennyi munka, tűz, környezet- és balesetvédelmi jogszabálynak, hatósági előírásnak.”

Március 31-én hagyta jóvá a szerződéskötést a polgármester

Nemény András március 31-én hagyta jóvá polgármesteri határozatban, hogy a Féhe NKft. a szerződést a nyertes céggel megkösse. A Unita Armed Company Kft. cégkivonatából ugyanakkor kiolvasható: a kft. tevékenységei közé a zöldterület-kezelés a Féhe NKft. ajánlatkérése után és a polgármesteri határozat előtt, 2021. március 22-én került be, április 14-én tették közzé. Emellett az is látszik, hogy 2021. május 25-én egy mezőkövesdi közjegyző végrehajtást jegyzett be. A történet feltehetően itt még nem ér véget.

Kapcsolódó cikk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/mekkora-veszelyben-vannak-az-autok-a-koztereken-torteno-funyiraskor-utanajartunk-4987084/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában