Tipp

2021.06.19. 07:00

Az ecet majd megoldja!

A környezetbarát háztartás egyik kulcskérdése, hogyan tudjuk kiváltani a kemény vegyszereket a különböző takarítási, tisztítási, fertőtlenítési műveleteknél. A háziasszonyoknak nagy segítségére lehet az ecet.

Gyöngyössy Péter

Fotó: SZON.HU

Az ecet jótékony élettani hatásait már időszámításunk előtt ötezer évvel ismerték. Az ókori rómaiak vízzel keverve frissítőként itták. Hippokratész, a híres görög orvos mézzel kevert almaecetet javasolt légúti bajokra. Sebek gyógyítására használta, valamint a lepra legjobb ellenszerének tartotta. Már kétezer éve a tartósítás, pácolás és a savanyítás fontos anyaga. Hannibál harcosai még sziklát is mállasztottak ecettel, amikor átkeltek az Alpokon.

A zöld háztartási módszerek alkalmazói újra felfedezték az ecetet. A mosógépekben alkalmazott öblítőszereket is kiválthatjuk vele, és megoldja a vízkőmentesítést is. A lefolyók szennyeződése és eldugulása is megelőzhető ecet segítségével. Kiválthatók az erős vegyszerek. Szódabikarbóna és ecet összekeverésével hatásos aktív anyagot kapunk. Ezt öntsük bele a vécé, a fürdőkád vagy a mosdó lefolyójába. Zárjuk le és hagyjuk állni, hadd dolgozzon az anyag. Ezután bő forró vízzel öblítsük át a lefolyónkat.

Kiemelt képünkön: Vegyszerek helyett használhatunk ecetet is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában