Világokból világokba

2021.06.16. 20:12

Az idei Bloomsday utcai pecsételését Székely Ákos emlékének szentelték – fotók

Az idei Bloomsday alkalmából a városházán gyűltek össze és indultak a megnyitó után utcát pecsételni a Joyce-kultuszt megalkotó és fenntartó szombathelyiek.

Vas Népe

Bloomsday, 20210616, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Az ír és magyar himnuszt modern hangszerelésben Újvári Tímeától és Holdosi Attilától hallottuk, majd az Ulysses című regényből olvasott fel angolul és magyarul Antal D. Csaba és Kelemen Zoltán. Nemény András polgármester köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a járvány után idén hús-vér Bloom-napot lehet tartani, az online és az élő sörözés között nagy különbség van. Amint mondta, a Joyce-kultusz sokat ad Szombathelynek, így az ír-magyar barátságot, kulturális kapcsolatokat, és büszkék lehetünk a nemrégiben elhunyt Székely Ákosra, akinek kezdeményezése felszabadította a városban a posztmodern művészetet.

Ronan Gargan ír nagykövet kifejtette, tiszteli, hogy 1994 óta ünnepli a város az Ulysses napját, annak nyomán, hogy a regény főhőse, Leopold Bloom szombathelyi származásúnak mondja magát. Mindenkinek köszönetet mondott, aki segítette és segíti, hogy a Bloomsday létrejöjjön és fennmaradjon, köztük a James Joyce Társaságnak, amelynek elnöke, Takács Ferenc kapta idén a Szombathelyi Bloom Díjat.

Takács Ferenc is felidézte Székely Ákos alakját, aki köré szerveződött anno az a baráti kör, amely elindította ezt a kiadványokkal is kísért rendezvénysorozatot. Az utcai pecsételést is Székely Ákos emlékének ajánlották, a szoborig tartott, ahol Feiszt György, a tavalyi Bloom-díjas fejtette ki gondolatait Joyce-ról és Székely Ákosról.

Az ELTE-SEK vizuális tanszék hallgatóinak szabadtéri kiállítása nyílt a Fő téren, majd átadták a Murális Műhely és Sym­pozion – Városgaléria első két falfestményét, amelyeket Batykó Róbert és Szántó István festett az Ulysseshez. Az ünnepélyes Guinness-csapolás és fogadás után képzőművészeti programokat kínáltak az érdeklődőknek.

Kiemelt képünkön: A tavaly Bloom-díjjal elismert Feiszt György is pecsételt a Fő téren

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában