Frissen Vasból

2021.06.02. 18:53

Bíróság előtt a csaló rab, aki szerint semmi sem úgy történt, ahogy a vádiratban szerepel

Nem kért ügyvédet a csalással vádolt D. J. Cs., aki szerint szinte semmi nem úgy történt, ahogyan az a vádiratban szerepelt. Az ügyben szeptemberben lesz tárgyalás.

Budai Dávid

20210602_bírósági tárgyalás csalás ügyében, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Előkészítő ülést tartottak a Szombathelyi Járásbíróságon, szerdán délelőtt D. J. Cs. ügyében, akit azzal vádolnak, hogy még 2018-ban átverte zárkatársát a szombathelyi börtönben, tettéért hatvan napra küldené börtönbe az ügyész. A vádirat szerint D. J. Cs. elhitette a sértettel O. V.-vel, hogy közös vállalkozásba kezdenek, ezért arra kérte, fizesse be helyette pénzbüntetésének fennmaradó részét, hogy ő előbb szabadulhasson, és minél előbb megkezdhesse az előkészületeket. O. V. ezt követően élettársa útján a vádlott pénzbüntetésének fennmaradó részét – mintegy 150 ezer forintot – be is fizette.

A vádlott szabadulását követően azzal a valótlan indokkal, hogy Németországba kell utaznia pénzért, további 50 ezer forintot kért a sértettől, majd az utazáshoz a sértett személygépkocsiját is kölcsönkérte. Az ügyészség szerint azonban a vádlottnak soha nem állt szándékában vállalkozás indítása, célja csupán O. V. pénzének és autójának a megszerzése volt, amit egyébként később el is adott, ezzel pedig közel 700 ezer forintos kárt okozott a sértettnek.

Dr. Nárai József Imre bíró régi ismerősként üdvözölte a vádlottat, aki már többször ült kisebb-nagyobb pénzbüntetések be nem fizetése miatt. Ezúttal saját maga látta el védelmét, ügyvédre nem tartott igényt. Az gyorsan kiderült, hogy az ügyben tárgyalás lesz, mivel D. J. Cs. a vádirat szinte egyetlen pontjával sem értett egyet. Azt ugyan elismerte, hogy 200 ezer forinttal tartozik O. V.-nek, de ő úgy emlékszik, a sértett erősködött, hogy befizeti helyette pénzbüntetésének fennmaradó részét, ő azt nemhogy nem kérte, de nem is akarta, hogy megtegye. Nem kérte az autót sem, azt a sértett ajándékozta a barátnőjének, ráadásul közel nem ért annyit, mint amit O. V. állít.

A vádlott tehát nem ismerte el a terhére rótt bűncselekményt. Kérte, hallgassák meg egykori cellatársait, akik igazolni tudnák állítását, miszerint a pénzt maga a sértett ajánlotta fel neki. Mint azt az előkészítő ülésen többször hangsúlyozta, jelenleg nemzetközi fuvarozásból él, és attól tart, ha ő most börtönbe kerül, akkor elveszíti öt éve meglévő munkáját, márpedig hatvanévesen őt már senki nem fogja alkalmazni. Érdekesség egyébként, hogy O. V. polgárjogi igénye közel 100 ezer forinttal kevesebb – mintegy 600 ezer forint – mint amekkora kár a vádiratban szerepel.

Az ítélkezési szünet miatt az ügy ősszel, szeptember 15-én, a tanúk meghallgatásával folytatódik. A vádlott úgy nyilatkozott, ügyvédre a továbbiakban sem tart igényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában