Tagadja bűnösségét

2021.06.18. 11:30

Budai szerint szorul a hurok Czeglédy körül

Budai Gyula szerint „teljesen egyértelmű, hogy szorul a hurok a maffiabaloldal ügyvédje, Czeglédy Csaba körül”. A fideszes országgyűlési képviselő csütörtökön a Kecskeméti Törvényszék előtt a Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet tárgyalását megelőzően tartott sajtótájékoztatót.

MTI, VN

20191021 Szeged Öt vádlottat hallgattak meg a Czeglédy Csabához köthető Human Operator Zrt. büntetőügyének tárgyalásán a Szegedi Törvényszéken hétfőn. A képen: Czeglédy Csaba Fotó: Karnok Csaba KC

Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország

Az elsőrendű vádlott, Czeglédy Csaba meghallgatásával folytatódott tegnap a Kecskeméti Törvényszéken a Human Operator Zrt. ügyében költségvetési csalás és egyéb bűncselekmények miatt indult büntetőper.

Czeglédy tagadta bűnösségét, és azt mondta: semmilyen pénz nem tűnt el, és koncepciós eljárás folyik ellene – derült ki a Mandiner tegnapi cikkéből.

A távirati iroda beszámolója szerint a tárgyalást megelőzően Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő tartott sajtótájékoztatót a törvényszék épülete előtt. Szerinte „teljesen egyértelmű, hogy szorul a hurok a maffiabaloldal ügyvédje, Czeglédy Csaba körül”.

A politikus az ügy hatodrendű vádlottjának szerdai vallomására utalva elmondta: „A férfi az ügy koronatanúja, mert ő volt az, aki teljes mértékben feltárta az iskolaszövetkezetek működését, a Makói Járásbíróság előtt pedig terhelő vallomást tett Czeglédy Csabára és bűntársaira, az egész bűnszervezet működésére, ezért nem maradt más út számára, mint az ügyészséget kényszervallatással megvádolni” – idézte Budai Gyulát az MTI.

A hatodrendű vádlottat, közvetve a Human Operator Zrt. alvállalkozójaként dolgozó Kopernikusz Iskolaszövetkezet egyik korábbi vezetőjét 2020 februárjában a Szegedi Ítélőtábla bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás és a számviteli rend megsértése miatt bűnösnek találta. A Szegedi Törvényszék első fokon meghozott ítéletét azonban hatályon kívül helyezte, mivel a férfival szemben szintén költségvetési csalás miatt egy másik vádemelés is történt, és a két ügy olyan törvényi egységet képez, hogy az ítélőtábla új eljárás lefolytatását és az ügyek egyesítését rendelte el – közölte a távirati iroda.

A hatodrendű vádlott a Kecskeméti Törvényszéken szer­dán tett vallomása során elmondta, hogy korábbi, a jogerős ítéletet megelőző vallomásait már nem tartja fent, mivel azokat kényszerből – mielőbbi szabadulásáért, az életét féltve és ügyészségi nyomásra – tette.

Budai Gyula egyértelműnek nevezte, hogy Czeglédy Csaba megpróbálja az egész büntetőeljárást „koncepciós eljárásként, magát pedig mártíráldozatként” beállítani – számolt be a távirati iroda.

A Csongrád Megyei Főügyészség a Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében – az adóbűnöző politikussal, Czeglédyvel és húsz társával szemben – költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt még 2019 februárjában emelt vádat a Szegedi Törvényszéken. A vád­irat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja a cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése és a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Kiemelt képünkön: A több mint hatmilliárd forintos költségvetési csalás elsőrendű vádlottja Czeglédy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában