Ha van megértés, kisüt a nap

2021.06.28. 13:00

Cigány káposzta és cigány színház a hatodik gasztrofesztiválon Bükön

Kegyes volt az időjárás a VI. Büki roma gasztronómiai fesztiválhoz, kellett is a nyári melegben a hűvös szellő a nehéz ételekhez és ahhoz is, hogy bírják a vendégek a táncra hívó színpadi produkciókat szombaton.

Bakos Ágnes

A Czinka Panna Cigány Színház is fellépett az eseményen

Fotó: BÁ

A csörgő kezű, a vödörjáró és a dobhasú se csúfolja egymást. Mert ha van megértés, közös cél és szeretet, akkor mindannyiukra, mindannyiunkra kisüt a nap – ezt a tanulságot vitte színre a Czinka Panna Cigány Színház az Atriumban. A VI. Büki roma gasztronómiai fesztivál első produkciója volt a mozgalmas, zenés előadás, utána helyi kedvencek léptek fel: a Pannon cigányzenekar kamarazenekara, Darvas Vili, aztán Standi Pityu. Ruszó Tibor meghívása pedig még Rozika vágya volt – árulta el Pukler Krisztián, a Büki Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A Czinka Panna Cigány Színház is fellépett az eseményen
Fotó: BÁ

Elődje, Németh Tiborné Rozika munkáját méltó módon vinnék tovább – erről köszöntőjében beszélt. A fesztivál célja a roma kultúrát megtartani és bemutatni – összegezte. Kiemelte, hogy a romák és a többségi társadalom között nincsenek helyben, Bükön ellentétek, és reméli, ez így is marad. A roma napra pedig nem csak helyből várták a romákat és a nem romákat: még Zala és Veszprém megyéből is ígérkeztek. Amíg volt a kondérban, ingyen mérték a vacsorát, csülkös babgulyás és cigány káposzta készült.

– Ez attól cigány, hogy tele van paprikával. Igazából olyan, mint a szegedi, a lakodalmas, csak nincs benne tejföl – mutatta a cigány káposztát Pukler Krisztián. Ahogy bab, úgy káposzta is került általában a cigány háztartásokban az asztalra, ezek voltak egykor a legegyszerűbb ételek. Amikor tehették, persze sok hússal készítették. – Ha nem volt csülök, tettek hozzá lapockát, mi ezt most combból oldottuk meg – mondta.

A fesztiválon nem spóroltak az alapanyagokkal a mintegy 260 adagnyi egytálételhez. Saját finanszírozásban szerveztek, a benyújtott pályázat eredményét még várják. A szervezés nehézségeit említette köszöntőjében dr. Németh Sándor, Bük polgármestere, hiszen a járványhelyzet szinte lehetetlenné tette a szervező- és az alkotómunkát. Egy hónapja még nem is tudhatták, egyáltalán megrendezhetik-e, és ha igen, akkor milyen korlátozó intézkedésekkel a rendezvényt – ezért is gratulált a programhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában