Frissen Vasból

2021.06.04. 20:00

Csaknem 400 milliós támogatással valósul meg a csapadékvíz-elvezetés Oszkón

V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő sajtónyilvános helyszíni bejáráson tájékozódott pénteken a településen megvalósuló csapadékvíz-elvezetési beruházás munkálatairól. A Területi Operatív Program közel 400 milliós támogatásával a falu teljes területén megoldódik a hirtelen lezúduló záporokból származó nagy mennyiségű víz elvezetése.

Gyöngyössy Péter

20210604 csapadékvíz elvezetési munkálatok, V. Németh Zsolt, Birkás István, Németh Lajos, Oszkó, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

– Az oszkóiak régi álma valósul meg azzal, hogy a település valamennyi utcájában kiépül a csapadékvíz-elvezető rendszer – fejezte ki örömét Birkás István polgármester, hozzátéve: – Mintegy öt évvel ezelőtt már történtek lépések a probléma megoldására, de a településnek csak egyes részeit érintették az akkori munkák. Az idén azonban a település teljes területét alkalmassá tesszük a mai időjárási viszonyok között egyre gyakoribb, hirtelen le­zúduló nagy mennyiségű csapadék elvezetésére.

Oszkó önkormányzata sikeresen pályázott a Területi Operatív Program keretére, a projekt mintegy 399 millió forint támogatást kapott. Babos Eszter projektmenedzsertől megtudtuk, hogy most a Petőfi Sándor utca, a Rákóczi Ferenc utca, a Kossuth Lajos utca és a Molnár Antal utca árokrendszerének egyes szakaszait, valamint a befogadó vízfolyásokat: a Verna-patakot, a Pácsonyi-árkot és az Oszkói-árkot is érintette az építkezés. A földmedrű nyílt árkok sok helyen feliszapolódtak, a kapubejárók, átereszek feltöltődtek. A beruházás jelentősen csökkenti, illetve megelőzi a csapadékvíz és a belvíz által okozható környezeti, gazdasági károkat.

Mindösszesen 7023 méter csapadékvíz-elvezető hálózat újul meg, ebből 3475 méter lesz burkolt mederlapos, mindezek mellett 972 méter átereszes kapubejáró készül.

Németh Lajos, a kivitelező cég vezetője megmutatta, hogy a kapubejárók kiépítésénél egy speciális megoldást alkalmaztak, mellyel elérték, hogy az áteresz, a hídfejek és az acélhálóval megerősített betonbejáró zárt egységes szerkezetet alkot.

Ottjártunkkor is folyt a munka az oszkói Rákóczi utcában. Elöl haladt az árok megfelelő szelvényét kialakító markoló. Mögötte már szépen sorakoztak a kapubejárók zsaluzatai és az árkokba is bekerültek a beton béléstestek. A folyamat végén pedig a munkagépek a megfelelő árokrézsű és padka kialakításán dolgoztak.

V. Németh Zsolt miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője a bejáráson kiemelte, hogy a Területi Operatív Program a következő programozási időszakban is lehetővé teszi a hasonló komoly problémák megoldását. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta:

– Ezek a beruházások nemcsak a csapadékvíz-elvezetést oldják meg, hanem egy teljesen új, minőségi utcaképet hoznak létre. Az oszkói beruházás igényes műszaki megoldásaival mintaként szolgálhat a következő időszak beruházásaihoz – fejtette ki a képviselő.

Kiemelt képen: V. Németh Zsolt, Birkás István, Németh Lajos a péntek reggeli oszkói bejáráson: komoly problémát old meg a beruházás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában