múltidéző

2021.06.05. 07:00

Dollárt „kapartak” a sárvári csirkék

Sokszor kapott magas kitüntetést a Sárvári Baromfifeldolgozó Vállalat, de az 1985-ös eredmények alapján elért Kiváló Vállalat cím különösen nagybecsű volt az üzem kollektívája számára.

VN

Fotó: MW-archívum

Azért is nagy sikernek számított az elismerés, mivel az ország kilenc baromfi-feldolgozó vállalata és három közös vállalkozása között olyan időszakban sikerült az élre kerülni, amikor a piacokért, a nyereségért idehaza és külföldön egyaránt keményen meg kellett dolgozni.

A kitüntetés odaítélésénél igen magas volt a mérce. Az értékelésnél az nyomta a legtöbbet a latba, hogy 1985-ben az előző három évhez viszonyítva a baromfi-feldolgozó üzemek közül hol volt jobb a jövedelmezőség, hol nőtt jobban az élőmunka termelékenysége és az eszközhatékonyság, hol fordítottak legtöbb gondot az exportra, a munkakörülmények javítására, munkavédelemre.

A Sárvári Baromfifeldolgozó Vállalat kitüntetésére érdemes eredményeit az egész iparágban elismerték. A vállalati nyereség 1985-ben megközelítette a 140 milliót, a termelési érték pedig az 1,8 milliárd forintot.

Hajdan az volt a divatos mondás, hogy nem szabad ma megenni azt a tyúkot, amelyik holnap aranytojást tojik. A baromfi-feldolgozónál 35 évvel ezelőtt ez úgy módosult, hogy időben le kell vágni, jó minőségben fel kell dolgozni és pontos határidőre a vevőhöz kell szállítani azt a csirkét, amely pénzt, s főleg dollárt hoz a „konyhára”.

1985-ben 35,5 ezer tonna baromfit dolgoztak fel a vállalatnál, 4,4 százalékkal többet, mint 1984-ben. A kiegyensúlyozott hazai ellátás mellett 12 ezer tonna terméket szállított az üzem exportra. A dollár­árbevétel 15 százalékkal több volt az előző évinél, meghaladta a 12 milliót. Pontosan teljesítette rubelelszámolású, zömében szovjet exportkötelezettségeit is a vállalat, ezért is kapott a nemzetközi munkaversenyben élenjáró címet az üzem.

Az 1985-ben megvalósított 56 millió forint értékű beruházás a műszaki színvonal és a munkakörülmények javítását egyaránt szolgálta. A munkavédelmi intézkedések nyomán jelentősen csökkent az üzemi balesetek és a táppénzes napok száma.

Kiemelt képen: A sárvári baromfi-feldolgozó 1986-ban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában