Frissen Vasból

2021.06.09. 07:00

Egyre több vad téved a városba – Szakembert kérdeztünk az okokról és a teendőkről

Napok óta borzolja a kedélyeket az a fotó, ami a Csónakázótó közelében készült egy magányos süldő vaddisznóról. – Mi lesz, ha jön a koca? – riogatják egymást az emberek.

Gyöngyössy Péter

Őzek legelésznek Szombathelyen, az Oladi lakótelep szélén

Fotó: Cseh Gábor

Pár éve a tévében is láthattuk azt a megdöbbentő felvételt, amin néhány jól megtermett vaddisznó vágtázik keresztül Budapest belvárosán. Bár népmeséinknek is visszatérő szereplői a baromfiudvart dézsmáló rókák vagy a nyájat rezzegető farkasok, az mégis elég szokatlan, amikor szarvasrudli slisszol át a szombathelyi Kálvária-templomba misére igyekvő családok között. Aki mezőgazdaságból él, szőlőt művel vagy erdőt telepít, annak mindennapos megoldandó problémája a vadkár, ami elsősorban a túlszaporodott vaddisznó- és gímszarvasállomány kontójára írható.

Az elviselhetetlen vadkár miatt ma már vannak bekerített települések és szőlőhegyek is. Sokmilliárdos vadkárhoz képest csak apróság az a süldő vaddisznó, amit a szombathelyi Csónakázótónál kaptak lencsevégre a minap. A jelenségnek azonban közösek a gyökerei. Kenesei Istvánt, a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének fővadászát, a vasi vadászkamara titkárát kérdeztük.

Őzek legelésznek Szombathelyen, az Oladi lakótelep szélén
Fotó: Cseh Gábor

– Egyre gyakrabban találkozhatunk lakott területen is vaddal – kezd bele a nehéz témába a fővadász. – A jelenség egyik oka, hogy a csülkösvad állománya folyamatosan növekszik. A vaddisznó és a gímszarvas létszáma az elmúlt húsz évben megduplázódott.

Ugyanakkor az ember terjeszkedik, szűkül a vad élettere. Sorra épülnek a lakóparkok, kertvárosi területek. Egyre többen költöznek ki a kiskertes övezetekbe, és akkor még nem beszéltünk az autópályákról, gyorsforgalmi utakról, iparterületekről. Mindezzel párhuzamosan az eredeti élőhelyéről kiszorított állatvilág a településeken új életteret talál.

Az elhanyagolt, felhagyott kertek, kaszálatlan, elcserjésedett legelők, gondozatlan közterületek vonzók a nagyvad számára. A róka és a vaddisznó könnyen rászokik az emberi hulladékra is. A vad természetes életterét a kerítések is szűkítik. A mezőgazdasági területek bekerítésében Vas megye élen jár. Van olyan vadásztársaság, amelynek a területe 40-60 százalékban be van kerítve.

Nem normális jelenség, hogy egy süldő magányosan kószáljon. A kocák nem hagyják magukra a malacokat, süldőket. A Csónakázótónál látott süldő anyját valószínű elejtették. Nagy probléma az ASP, az afrikai sertés pestis terjedése. Vas megyében még nincs jelen, de már Győr-Moson-Sopron megye keleti felén ott van és csak idő kérdése, hogy Vasban is megjelenjen.

– Városokban erősen korlátozott a fegyverhasználat. A csapdázás a ragadozóknál, rókánál, nyestnél, esetleg a vaddisznónál jöhet szóba. Ha valaki lakott területen lát valamilyen vadat, vaddisznót, szarvast, rókát, akkor ne próbálja megfogni, begyűjteni. Értesítse az illetékes vadásztársaságot vagy a vadászkamarát. Ők tudják, mi a teendő és intézkednek – zárta szavait Kenesei István.

Kapcsolódó cikkek:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szombathely-belvarosaban-is-lattak-az-elkoborolt-vaddisznot-5000944/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/vaddisznot-lattak-a-szombathelyi-csonakazoto-kornyeken-foto-4997164/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában