a nagy találkozás

2021.06.15. 07:00

Együtt a nyugdíjasklubok – Egyelőre nagyon óvatosan, de nyitnak a személyes együttlét felé

A nyugdíjasklubok tagjai a pandémia idején is megtalálták a módját, hogy tartsák egymással a kapcsolatot. A személyes találkozás azonban már nagyon hiányzott.

Tersztyánszky Krisztina

Nyugdíjasklub takarítás,Kajcsos Jenőné, 20210614, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Bár egyelőre óvatosan, de nyitnak a nyugdíjasklubok a személyes együttlét felé. Az Aranykorúak Sportegyesület például egy közös munkával indított: évek óta ők gondozzák a Múzeumfaluban a lócsi parasztház kertjét, így ültetéssel, szőlőmetszéssel telt számukra az első találkozás. Megkezdték a teniszezést is, több alkalommal pedig tekézésre is összegyűltek hétköznap délelőttönként. A Gyöngyöshermán-Szentkirályi városrészben működő Igazgyöngy nyugdíjasklub tagjai az elmúlt hónapokban is hallattak magukról, nemrégiben azonban már egy arborétumi közös kirándulásról posztoltak fotót. A jövő szombaton összejövetelt tartanak, és a továbbiakban is szeretnének havonta találkozni, egyebek közt megünnepelni az elmaradt születésnapokat.

Sok szomorúságot és nehézséget hoztak az elmúlt hónapok a Szombathelyi Határőr Nyugdíjasok Egyesülete számára. Három tagjukat is elvesztették a Covid-járványban, ketten közülük aktívan ténykedtek a vezetőségben. Úgy döntöttek, ezt az évet már a csökkent létszámmal végigviszik, jövőre úgyis tisztújítás esedékes. Így aztán a pénteki közgyűlésen egy kicsit visszafogottabban ünneplik a harmincéves évfordulójukat. Óvatosan, nyitott ablaknál, a távolságot megtartva, „összeborulás” nélkül gyűlnek össze, hiszen a veszteség érthető módon lesújtotta a tagságot.

Szentpéterfán is először a temetőbe mentek a nyugdíjasklub tagjai első közösségi rendezvényükön, hogy megemlékezzenek azokról, akiket a koronavírus-járvány ideje alatt veszítettek el, és sírjaiknál imát mondva, szent énekekkel búcsúzzanak tőlük. A múlt heti találkozón azután a kultúrotthonba indultak, ahol rengeteg volt a megbeszélnivaló. Szó esett a járvány megtépázta faluról, arról, kit hogyan betegített meg a koronavírus, és azt hogy vészelték át, de a tavaszi fagyok miatt várható gyenge gyümölcstermésről, a virágos kertekről, klubtagsági díjról, kirándulási elképzelésekről, falubeli hírekről is.

Csöngén a nyugdíjasklub a kényszerű bezártságból felszabadulva gőzerővel készül a hétvégi falunapra: rendszeresen összegyűlnek, hogy próbálják a dalokat és a tréfás műsort, amivel felvidítják majd a falu népét. Besegítenek az előkészületekbe is, a szokásnak megfelelően ők készítik a finom falatokat a falunapo­zóknak.

Szentgotthárdon a Nyugdíjas Pedagógusok és Barátaik Egyesülete elnökségi ülést már tartott, a közösségi élet pedig csak azért nem indult még be, mert nyáron amúgy is szünetet szoktak tartani. A Szivárvány kórus azonban elkezdte a próbákat a tavalyról elhalasztott tízéves jubileumi koncertre, és az online térből a valóságba költöztek át a Szenior örömtánc-foglalkozások is. Az eltérő tantervű oktatásban részt vevő gyerekeket a tervek szerint majd szeptember elején viszik kirándulni.

Kiemelt képünkön: Kajcsos Jenőné, a Gyöngyöshermán-Szentkirályi városrészben működő Igazgyöngy nyugdíjasklub vezetője ablakot pucol. A klubok tagjai már várják a személyes találkozásokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában