Trianon

2021.06.04. 07:00

Együtt dobban a nemzet szíve június 4-én – Főhajtás megyeszerte

1920. június 4-én a versailles-i Nagy-Trianon-­palotában íratták alá Magyarországgal az első világháborút lezáró szerződést. Az okmány máig meghatározza nemcsak a magyar, hanem a környező országok történelmét, politikáját, közgondolkodását is. A magyar Országgyűlés 2010-ben törvényben mondta ki, hogy június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánítja. A megye számos településén tartanak megemlékezé­seket.

Gyöngyössy Péter

20200525 Ság hegy A 279 méter magas Ság hegy tetején áll a Trianoni emlékkereszt, melyet 1934-ben adakozásból és a bazaltbánya tulajdonosának nagylelkű adományozásából állítottak a trianoni békeszerződések emlékére. Fotó: Benkő Sándor BS Vas Népe

Fotó: Benkő Sándor

A nemzeti összetartozás napjáról alkotott törvényben az Országgyűlés hitet tett amellett, hogy a békediktátum által felvetett kérdések csak demokratikus úton, az országok és közösségeik, illetve az egyének szuverenitásának tiszteletben tartása mellett oldhatók meg. Az Országgyűlés ugyanakkor kinyilvánította, hogy a magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, függetlenül attól, mely állam fennhatósága alatt él.

Idén június negyedike péntekre esik, ezért péntektől vasárnapig lesznek események a 101. évforduló kapcsán.

A Vas Megyei Mérnöki Kamara elnöksége már tavaly elhatározta, hogy Trianon 100. évfordulójáról megemlékezik, és a mérnöki létesítmények mellé emlékfákat ültetnek. Sajnos tavaly a járvány közbeszólt, nem tudták megtartani a rendezvényüket. Ezért úgy döntöttek, a 101. évfordulón 101 fa ültetésével emlékeznek meg a tragikus eseményről.

A mérnöki emlékezés 101 fájának elültetését a Kőszeg város közigazgatási területéhez tartozó, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő, a lukácsházi árvíztározó melletti Abért-tónál kezdik meg. Szombaton 16 órakor (esőnap: vasárnap) az Abért-tó Kőszeg felőli kerékpáros pihenőjénél lesz a találkozó. A tervek szerint a résztvevők a tótól az ültetés helyszínéig csatárláncot alkotnak, és közösen locsolják meg vízzel a frissen elültetett fákat.

Ma 17 órakor Sárvár Város Önkormányzata és a Nádasdy Kulturális Központ megemlékezést tart a Hild parkban, az Országzászló előtti téren. Ünnepi beszédet mond dr. Máhr Tivadar alpolgármester.

Kőszegen ma 9 órakor az Országzászlónál tartanak emlékezést. A zászlófelvonás után koszorúzás kezdődik, majd az iskolák diákjai hajtanak fejet először az Országzászlónál, utána a Trianoni keresztnél. 19 órától a Jurisics-vár lovagtermében a Kőszegi Vonósok zenélnek. A megjelenteket Szövényi Zsolt nyugállományú minisztériumi főosztályvezető köszönti.

Szombathelyen délelőtt 10 órakor lesz a városi megemlékezés a Szent István parkban az első világháborús emlékműnél. Megemlékezőbeszédet mond Horváth Soma alpolgármester, amit ünnepi műsor követ.

Vasváron a nemzeti összetartozás napja alkalmából a Nagy Gáspár Művelődési Központban szombaton 19 órától a Sütő András Advent a Hargitán című művéből készült színjátékot adja elő közös produkcióként a Zenthe Ferenc Színház és a Móricz Zsigmond Színház. Főszerepben: Szarvas József és Tarpai Viktória. Az előadást jelképes 200 forintos áron tekinthetik meg az érdeklődők.

Celldömölkön vasárnap tart­ják a hagyományos megemlékezést a Ság hegyen, a Trianoni emlékkeresztnél. Az önkormányzat, a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár, a Kemenesaljai Trianon Társaság, az Alsósági Életfa Egyesület és a Ság hegyért Alapítvány által szervezett program 10 órakor kezdődik. Fehér László polgármester köszöntője után beszédet mond Soósné Imre Gyöngyi, a Celldömölki Városi Általános Iskola Alsósági Tagiskolájának történelemtanára. Tábori szentmisét tart Orsos Zoltán alsósági katolikus plébános.

Kiemelt képen: Magyarország legmagasabb trianoni emlékművénél a Ság hegyen is várják az emlékezőket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában