Frissen Vasból

2021.06.08. 20:12

Elő a speciális napszemüvegekkel! – Részleges napfogyatkozást láthatunk Vas megyében is

Június 10-én részleges napfogyatkozás lesz hazánk felett. Az ország különböző pontjain különböző, de szabad szemmel alig észrevehető mértékben takarja majd el a Hold korongja a Napot. Az alkalomból az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium kitárja kapuit a látogatók előtt.

Cseh-Egyed Bernadett

A jelenség néhány perc eltéréssel Vas megye különböző pontjain látható lesz.

Fotó: VN

Észak-kelet Kanada környékén kezdőik és a Jeges-tengeren keresztül Kelet-Szibériában fejeződik majd be a gyűrűs napfogyatkozás csütörtökön. A látványos jelenség a kevésbé lakott földrészeket érinti, de különlegessége, hogy Közép-Európában a Belgrád-Brassó vonaltól északra élők részleges napfogyatkozásként megfigyelhetik. A laikusok számára olyan lesz, mintha a Hold beleharapott, belecsippentett volna a Napba. Ezt láthatják majd a Vas megyében élők is.

Mitre Zoltán, a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület elnökségi referensét arról kérdeztük, mi is történik valójában akkor, amikor feltűnik a sötét holdkorong körül a fénylő napgyűrű.

A jelenség néhány perc eltéréssel Vas megye különböző pontjain látható lesz.
Fotó: VN/Mitre Zoltán

– Amikor a Hold az átlagos közepes távolságánál távolabb helyezkedik el az elliptikus pályáján, a látszó szögátmérője kisebb az átlagosnál. Ilyenkor előfordulhat, hogy a Nap látszó korongjánál is kisebb lesz egy kicsikével a Holdnak a korongja – magyarázta. Hozzátette: a napfogyatkozás mértéke hazánkban ezúttal csekély lesz, Vas megyében átlagosan 3 százalék.

A jelenség Szombathelyen 11:57-kor kezdődik, a takarás várhatóan 12:39-kor lesz a legnagyobb mértékű, majd 13 óra 22 perckor lép ki a Holdkorong a Nap elől. A megye egyes pontjain ehhez képest lesznek néhány perces eltérések.

Mitre Zoltán hangsúlyozta, ilyenkor a Napba szabad szemmel belenézni szigorúan tilos, balesetveszélyes
Fotó: Unger Tamás

A „láthatatlan„ napfogyatkozás alkalmából protuberancia-bemutatót tartanak az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumban június 10-én, csütörtökön 12 és 14 óra között. Kovács József csillagász érdeklődésünkre elmondta: naptávcsövük segítségével megfigyelhetőek lesznek a Nap foltjai, protuberanciái, illetve a fogyatkozás rövid ideje alatt az is, ahogyan a Hold korongja belecsippent a Nap korongjába. Hozzátette: csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtteket és a felügyeletük alatt álló kiskorúakat tudják fogadni, ezt az Obszervatórium kapujánál ellenőrzik.

A szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a Napba szabad szemmel belenézni szigorúan tilos és balesetveszélyes. Az érdeklődők kizárólag a napfogyatkozás megfigyelésére alkalmas speciális védőszemüvegen keresztül figyeljék meg a jelenséget. Egyébként is érdemes lesz egy ilyet beszerezni, mert jövő októberben a mostaninál egy jóval nagyobb és szabad szemmel is látványos napfogyatkozásnak lehetünk tanúi. Mitre Zoltán szólt arról is, aki pedig esti égbolt csodáira is kíváncsi, június 17-én – hagyományteremtő szándékkal– járdacsillagászati bemutatóra várják a Csónakázótóhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában