kultúra megörökítése

2021.06.21. 17:30

Filmforgatás a Vasi Skanzenben – Százhúsz táncos perdült-fordult együtt – fotók

Filmet forgatnak a gencsapáti hagyományőrzők és a szombathelyi Szökős együttes táncosai, ehhez vettek fel jeleneteket vasárnap a Vasi Skanzenben, ahol 120 táncos perdült-fordult együtt.

VN

Skanzen, filmforgatás, Száll a lelekem című film forgatása, Elte -Sek szökős, Gencsapázti hagyományörzők, és Reményik művészeti iskola.,20210620, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Az egyórás film előkészületei az utóbbi hetekben kezdődhettek meg, a bemutatója az államalapítás ünnepén lesz. A gencsapáti Kezdőkör Egyesület kezdeményezése válik ezzel valóra a Bethlen Gábor Alap támogatásával: a film a Kárpát-medence néprajzi tájainak táncos és zenei örökségéről nyújt körképet Száll a lelkem címmel, rámutatva a trianoni határokkal szétszakított magyar területek és emberek összetartozására.

– Azért a Vasi Skanzent választottuk a filmforgatás helyszínéül, mert ennél autentikusabb környezetet keresve sem lehetne találni a folklórjelenetekhez, a múzeumfalu pedig örömmel vállalkozott a partnerségre – tudtuk meg Molnár Pétertől, a Szökős Néptáncegyüttes vezetőjétől, aki itt koreográfusként szakmailag koordinálta a felvételt, amelyen részt vettek a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes tagjai és a Reményik- iskola művészeti iskolásai.

A filmben a nemzeti öszszetartozás gondolatát olyan költők, írók és tudósok – Babits Mihály, Kodály Zoltán, Krúdy Gyula, Márai Sándor, Móra Ferenc, Reményik Sándor, Wass Albert – műveinek szemelvényei jelenítik majd meg, akik átélték az első világháborút lezáró békeszerződés traumáját.

Kiemelt képen: Három nagy táncos közösség tagjai gyűltek össze a forgatáshoz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában