megérkezett a válasz

2021.06.23. 07:00

Hiába a zaklatás miatti félelem – Nem lehet kilakoltatni a szombathelyi férfit

Emlékeztetőül: a lakók azzal keresték meg szerkesztőségünket, hogy a Dr. Szabolcs Zoltán utca 1-es számú házának egyik folyosóján egy ott élő férfi zaklatja a szomszédokat. Válasz jött az önkormányzattól.

VN

Fotó: Cseh Gábor

A férfiakat kifent késsel fenyegeti a folyosón, rendszeresen beleköt a lakótársakba, nem ritka a fizikai bántalmazás sem. Nemrég éppen egy 73 éves szívbeteg asszonyt lökött úgy az ajtófélfához, hogy a mentők vitték el. A lakók félnek, csak kettesével mernek elmenni a kötekedő szomszéd lakásának ajtaja előtt, aki ráadásul jogtalanul lakik a szociális bérlakásban, amire az élettársa jogosult.

Többször fordultak már a körzeti képviselőjükhöz és a lakásbizottság elnökéhez is, de megoldás nem született. Kérdéseinket elküldtük a szombathelyi városházára. Tegnap érkezett meg dr. Károlyi Ákos jegyző válasza, miszerint „a veszélyhelyzet fennállása alatt érvényben levő különleges jogrend speciális szabályokat tartalmaz a lakóingatlanok kiürítésével kapcsolatban. A 229/2021. Kormányrendelet alapján ingatlan kiürítése iránt, azzal összefüggésben intézkedni, valamint ingatlan kiürítésére irányuló helyszíni eljárási cselekményt foganatosítani a veszélyhelyzet megszűnését követően lehet”.

Magyarán: a veszélyhelyzet idején nem lehet kilakoltatni senkit. A válasz kitér arra is: a lakást jogcím nélkül használó lakáshasználati díjat köteles fizetni, ami a lakásra megállapított lakbérrel azonos összeg. A jegyző levelében azt is jelezte: az illetékes képviselők ismerik a problémát, a családdal és az ott lakókkal egyeztetnek.

Kiemelt képen: A lakók félnek a szomszédtól, aki ráadásul jogtalanul él a szociális bérlakásban

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/alkoholista-ferfi-zaklatja-a-lakokat-egy-szombathelyi-tarsashazban-5028356/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában