emberfeletti teljesítmény

2021.06.24. 17:30

Hősök a hőségben – Egyes szakmákat jelenleg 40 fok körüli hőségben űznek – fotók

Egy pékség eleve forró munkahelynek számít, egy kertészet vagy egy konyha pedig menthetetlenül felmelegszik, ha kánikula van. Negyven fok körül van mindenhol.

Budai Dávid

20210623 Németh Dániel, Wágner Ádám, Kiss Kertészetben is folyik a munka a nyári melegben, Gencsapáti, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Napok óta tart a forróság, igaz nekünk itt a nyugati határszélen egy szavunk sem lehet, mert a szerdát egyes fokozatú hőségriasztással megúsztuk – a mait már nem fogjuk –, miközben az ország középső részén már tegnap kettes, déli vidékein pedig hármas fokozatú riasztás volt érvényben. De ha már most elviselhetetlennek érezzük a meleget, vigasztalódjunk azzal, hogy hétvégén enyhülés jön és hogy 2002-ben ezen a napon, Békéscsabán még rosszabb volt, akkor 38,4 °C-ot mértek.

Az a tény is hűsítően hathat ránk, hogy miközben ezt a cikket sokan talán vízpart mellett, vagy egy légkondicionált szobában olvassák, vannak munkahelyek, ahol szinte védelem nélkül kénytelenek dolgozni. Szinte, hiszen néhány jogszabály igyekszik elviselhetővé tenni a körülményeket, mint amilyen a gyakoribb pihenő beiktatása, vagy a védőital, de a meleg megúszhatatlan, főleg ha az ember egy pékségben dolgozik.

– A pékek értelemszerűen jobban bírják a meleget, mint az átlagemberek, de a mostani meleg már nekünk is extrémnek számít – meséli Soproni Attila pékmester. Náluk, a csepregi pékségben három kemence ontja a forróságot, miközben kintről sem számíthatnak felfrissülésre. Egy pékséget ugyanis nem lehet klimatizálni, a technológia nem engedi, hiszen a hideg nem tenne jót a tésztának. Ezért aztán azt teszik, amit tehetnek, rengeteg folyadékot isznak, és gyakran iktatnak be pihenőket, de a 40 °C körüli hőmérséklettel nem igazán van mit tenni.

Az utakon is jobban oda kell figyelni
Fotó: Szendi Péter

Bolla Csaba a Vadása-tónál üzemelteti büféjét. Mivel frissensülteket is árulnak, az egész napi sütés is jócskán hozzátesz a hőérzethez, így mostanában a konyhán a 40 °C feletti hőmérséklet sem ritka. Évek óta működtetik a büfét, nem ijednek meg egy kis melegtől, de az utóbbi két-három napban tapasztalható kánikula azért már extrémnek számít, tavaly hasonlóra nem volt példa. Leginkább redőnnyel, ventilátorral védekeznek a hőség ellen, meg persze rengeteg folyadékkal.

A folyadékbevitel fontosságára hívja fel a figyelmet Lancsák Károly mesterszakács is, aki egy-egy műszakban ilyenkor négy-öt liter citromos vizet is elfogyaszt. A nyakra, fejre terített nedves törölköző is hasznos lehet, meg persze a már említett pihenők beiktatása. Mindazonáltal aki főz, az mindig melegben van a forró fazekak miatt. A klimatizálás a konyhában csak egy határig működik, modern berendezésekkel ugyan ki lehet szívni a meleg-párás levegő nagy részét, és lehet helyette hideget befújni, a melegérzet mégis megmarad, ez azonban a kisebbik gond, a meleg miatt azonban sok vendég türelmetlen, ami viszont feszültté teszi a szakácsot is, úgy pedig nem jó főzni.

– Egyébként pedig én szerencsés vagyok, jól viselem a meleget, megszoktam már – mondja el lapunk kérdésére a mesterszakács.

Gencsapátiban, a Kiss kertészet üvegházaiban annak ellenére, hogy minden ajtó nyitva volt, kora délutánra már 37 °C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála, ám ez az itt dolgozókat láthatóan egy cseppet sem zavarta, megszokták a meleget ők is.

– Amikor ennyire meleg van, egy órával előbb kezdünk, hét óra helyett hatkor, és a félórás ebédszünetet is megkapják ajándékba a dolgozók, vagyis a szünetet nem kell ledolgozniuk, mindezzel másfél órát nyerünk – mondja Kiss Tibor, a családi kertészet egyik ügyvezetője. A kéthetente esedékes permetezés viszont menthetetlenül éjszakára marad, 25 °C felett annak nem lehet nekiállni, mivel rásülne a növényre a permetszer, így aztán mostanában este tízkor „kezdődik” a növényvédelem. Ők egyébként már most az őszre készülnek, krizantémok tízezreit nevelik az üvegházak asztalain, és épp most jött el annak is az ideje, hogy a virágokkal a szabadba merészkedjenek, ahol nagyobb tér áll majd rendelkezésükre növekedni.

Miután az üvegházat arra találták ki, hogy a meleget megtartsa, értelemszerűen nem igazán lehet hűteni sem. Egy ventilátorral csak a meleg levegőt lehetne keringetni, ami hatásos lehet, az az árnyékolás, ezt alkalmazzák is olykor, de csak ha arra a növényeknek kifejezetten szüksége van. A krizantémnak azonban most kifejezetten nincs. A növény virágzása ugyanis éppen a nappalok rövidülésével indul majd meg, ha most az árnyékolással megzavarnánk, virágot bontana, aminek Tiborék most nagyon nem örülnének.

Ahogyan a pékségben a tészta, úgy a kertészetben mindig a növény érdekeit kell nézni. Egyébként pedig nem is az üvegház a legrosszabb, hanem ahová éppen most költöznek a krizantémok, a szabadföldre terített fekete fólia, amely fölött egész nap folyamatosan vibrál a forró levegő, miközben a nap könyörtelenül süti és égeti a kertész bőrét. BD

Kiemelt képen: A hőségben a munka nem állhat meg. Németh Dániel, Wágner Ádám a gencsapáti kertészetben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában