frissítő a hőségben

2021.06.26. 07:00

Hűsítő tippek a kánikulában – párakapu és kerti zuhany házilag

Ködzuhanynak, légnedvesítőnek is nevezik a közterekről, strandokról már jól ismert párakaput. A szerkezet finom vízpermetet bocsát ki, néhány percre enyhülést ad a kánikulában. Némi kézügyességgel és kreativitással házilag is barkácsolhatunk hasonlót.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Shutterstock

Műanyag csőből építsük fel a szerkezetet: lehet két- és négylábú, szúrhatjuk a földbe, vagy készíthetünk neki talpakat. Előbbi esetében mindössze egy felső csőből érkezik majd a hűsítő pára, utóbbinál négy elemet használhatunk erre a célra. Miután felállítottuk a vázat, csatlakoztassuk a (kerti) csapra. A legköltséghatékonyabb megoldás, ha a felső csőre, csövekre kis lyukakat teszünk.

Ennél jóval komfortosabb, és nagyobb élményt nyújt, ha beruházunk párásító csatlakozóra, fejre és fúvókára. A megvásárolható szettel a profi szerkezetekhez hasonló hatást érhetünk el.

Locsolófejet PET-palackból is kialakíthatunk: az üveget szigetelőszalag segítségével rögzítsük a slaghoz, majd több helyen lyukasszuk ki a műanyagot. A gyermekeknek garantáltan jó játék lesz a mini­szökőkút, de lábmosónak sem utolsó.

Igazán hűsítő tud lenni egy kerti zuhany is. Ha nincs lehetőségünk csővel kivezetni a vizet, a slag is jó megoldás lehet a végére csatlakoztatott zuhany­fejjel. Egy nagyobb fa törzsén vagy a ház oldalán egyaránt végigvezettetjük a csövet, az alapozásra azonban minden esetben érdemes ügyelni, ha nem akarunk a sárban tapicskolni. Ez lehet egy egyszerű gumiszőnyeg, néhány betonlap vagy apró kavics. Ha még zuhanyfüggönyt is akasztunk, vagy paravánt is állítunk mellé, minden adott lesz a kerti tusoláshoz.

Kiemelt képen: Az alapozásra érdemes ügyelni, ha kerti csapot telepítünk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában