Frissen Vasból

2021.06.29. 14:00

Rendhagyó bocitúra a Doroszlói-réten – fotók

Az Őrségből érkező, Kőszegen nyaraló tehenek életét ismerhették meg a vasárnapi bocitúra résztvevői, akik ezúttal igazán közel kerülhettek az állatokhoz.

Budai Dávid

A Doroszlói-rétekre szervezett bocitúrát vasárnap késő délután a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont és az Őrségi Nemzeti Park.

A túravezető Kutschi Péter, a nemzeti park munkatársa elmondta, a 70 hektáros rét számos védett állatnak nyújt menedéket, vízi madarak: kanalas és szürke gémek, gólyák pihennek itt gyakran, és otthona persze a bociknak is, de helyesebb talán inkább az üsző elnevezés, hiszen az állatok már elmúltak egyévesek. Megtudhattuk, a marhák páros- ujjú patások, ami a vizes réten való lépkedésnél nagy előny, viszont az úgynevezett texasi kapun (fémhengerekkel fedett árok) történő áthaladásnál annyira nem, hogy a tehenek meg sem próbálják, így csak úgy tűnik, hogy az Őrségből nyári szünetre érkező marhák szabadon elcsászkálhatnak.

Kutschi Péter ezt már akkor mesélte, amikor vagy harmincan – felnőttek, gyerekek vegyesen – szemtől szemben álltunk a negyven magyar tarkával. A kíváncsiskodás kölcsönösnek bizonyult, míg azonban mi egy pont után nem merészkedtünk tovább, a barátságos három-négyszáz kilós állatok egyre közelebb oldalogtak hozzánk a gyerekek legnagyobb örömére.

Kiemelt képünkön: Az Őrségből érkeztek az üszők Kőszegre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában