Szép kötet Vénusz kertjéről

2021.06.30. 07:00

Impozáns könyv jelent meg A körmendi Várkert évszázadai címmel

A kötetet Móricz Péter történész, a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum vezetője állította össze.

Tóth Judit

Móricz Péter és dr. Szinetár Csaba, a biológiatudomány kandidátusa a könyv bemutatóján a Batthyány-kastélyban

Fotó: Jámbori Tamás

A Batthyány-kastélyhoz tartozó 35 hektáros, arborétum jellegű kert mindig az érdeklődés középpontjában állt. Meganynyi izgalmas történet kapcsolódik ehhez természeti örökséghez, a most megjelent kötet is ezt hivatott bemutatni. Kronológiai sorrendben követhetjük végig a Várkert történetét a rézkortól egészen napjainkig.

A gazdagon illusztrált könyvben csaknem kétszáz fotó található, amelyek segítségével jól érzékelhető a folyamatos változás: a kert a különböző korok divatja szerint ugyanis gyakran átalakult. A Vénusz kertjeként is emlegetett terület Batthyány-Strattmann Ödön

hercegsége idején, a 19–20. század fordulóján telt meg igazán élettel, ekkor csónakházat, teniszpályát, vadász- és fácánlakot, kertészetet alakítottak ki itt.

Móricz Péter és dr. Szinetár Csaba, a biológiatudomány kandidátusa a könyv bemutatóján a Batthyány-kastélyban
Fotó: Jámbori Tamás

A kert rendezvényeknek is helyet adott az elmúlt évtizedekben. Legendásak voltak az itt rendezett tornaünnepélyek és a ludovikás tisztavatás, később a majális programjai. Még sokan emlékeznek a szabadtéri medencére, amely a nyári hónapokban állt a körmendiek rendelkezésére, egészen a 80-as évek elejéig. De rendszeresen jártak a Várkertbe a Szinetár Miklós vezette Búvár Klub tagjai, emellett

itt rendezték meg a madarak és fák napját is hosszú éveken keresztül.

Külön fejezet szól a várkerti szobrokról. Ezek közül az egyik legrégebbi az obeliszk, amelynek tetején a Batthyány család címerállata, a pelikán foglal helyet. A kötet borítóján is ez a 24 méter magas szobor látható. A könyv a várkerti növényritkaságokról is részletesen értekezik, különösen a nagy platánról, amelynek kora 200 évre tehető.

A 118 oldalas kiadvány igazi kuriózum, hiszen ilyen jellegű, részletes leírás még nem jelent meg a Várkertről. Emellett az sem elhanyagolható, hogy a gazdag képanyagban több olyan fotó is van, amely most került először a nyilvánosság elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában