Június 24-től visszaállítja belső schengeni határain a normális átjárást Magyarország

Amennyiben a koronavírus-világjárvány nem vesz új, váratlan fordulatot, Magyarország június 24-től visszaállítja belső schengeni határain a normális átjárást – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Nem őrzik tovább a határátkelőket, és megnyitják a zárt átlépési pontokat is.

vaol.hu

20210210 Osztrák határ helyzet, ingázóknak kötelező a PCR teszt vagy igazolás, Bucsu, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A magyar diplomácia vezetője a Szövetség néven egyesülni készülő három felvidéki párt – a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Híd és az Összefogás – elnökeivel tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről, amiről ITT írtunk részletesen.

Magyarország szeptember elseje óta ellenőrzi schengeni belső határait, és alkalmaz korlátozásokat az országba beutazni kívánókkal szemben. Ausztria és Magyarország között jelenleg 17 átkelő áll nyitva, többségük azonban csak bizonyos napszakokban fogadja az utazókat – írja a magyarok.orf.at.

Turisztikai célból jelenleg nem fogad külföldieket Magyarország, a magyar állampolgárok pedig csak akkor léphetnek be az országba, ha valamely jogszabályi kivételhez tartoznak, rendelkeznek magyarországi védettségi igazolvánnyal vagy igazolni tudják, hogy hat hónapon belül átestek a koronavírus-fertőzésen. A határellenőrzéstől szóló kormányrendelet június 23-án hatályát veszti. A miniszter most arra utalt, a kormány nem él a hosszabbítás lehetőségével.

Magyarországon is oltanák a burgenlandiakat?

A külügyminiszter a szlovákiai magyar pártok vezetőivel tartott pozsonyi megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón azt is bejelentette: a kormány tervei közt szerepel az is, hogy a Magyarországgal határos régiókban élők számára lehetővé teszik a koronavírus elleni védőoltás magyarországi felvételét.

A tervek szerint a lehetőség nemzetiségtől függetlenül adott lenne. Arról, hogyan működne a gyakorlatban a külföldiek oltása, és mely vakcinákat ajánlanának fel a számukra, a külügyminiszter nem ejtett szót.

Kapcsolódó cikkek:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ismet-kaosszal-indult-a-reggel-a-koszegi-hataron-hatalmas-dugo-alakult-ki-5032436/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-beutazok-is-kerhetik-az-ingyenes-tesztet-ausztriaban-5026823/

https://www.vaol.hu/orszag-vilag/magyarorszag-junius-24-tol-visszaallitja-belso-schengeni-hatarain-a-normalis-atjarast-5030285/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=vaol&fbclid=IwAR3erOrNmwRFu7_LGEUNhSmmaNLJ_GuI46zuprxst5Ozd9WmL5hFp-zvrts

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában