születésnap

2021.06.04. 07:00

Kerek jubileumot ünnepel idén Vasegerszeg

Az idén 800 éves település valódi hagyományőrző falu, ahol nem elégednek meg azokkal a szokásokkal, amelyeket már ismernek, hanem mindig újak után is kutatnak.

Budai Dávid

20210602 Vasegerszeg Virágosítás Vasegerszegen. Képen: Németh József polgármester Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A település életét áthatja a hagyománytisztelet, nincs olyan ünnep, amelyet ne tartanának meg közösen. Felelevenítik a legtöbb helyen már feledésbe merült szokásokat is, ráadásul évről évre mindig beemelnek egy-egy újat ünnepfolyamukba, hagyománnyá téve azt, ilyen volt például pár éve a lucázás. Éppen ezért különösen fájó, hogy tavaly a járvány miatt az összes rendezvényt el kellett halasztaniuk – mondta Németh József polgármester, akivel a kerek évforduló kapcsán beszélgettünk.

A falu mindig is aktív volt a hagyományápolásban, de az igazi kulturális felfutás a Markusovszky Lajos Kulturális, Sport, Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület 2015-ös megalapításával jött el. Az önkormányzattal való megállapodás alapján az egyesület vállalta a hagyományok őrzését, s ezt a feladatát nagyon komolyan veszi. Sok olyan kezdeményezés van, amelyben vitathatatlanul úttörő a település a környéken, ilyen például a május 1-jei felvonulás, hogy náluk a legények tűzoltóautóval mennek locsolni, és hogy mindig az évszaknak megfelelően van felöltöztetve a falu, különös tekintettel a vasúti megállóra, amely valódi látványosság az utasok körében, akik gyakran fényképezkednek itt.

A kukorica- és tollfosztás ma már a legtöbbünk számára alig ismert tevékenységek, pedig pár évtizeddel ezelőtt még a vidéki élet mindennapi részei voltak. Vasegerszegen azonban a hasonló szokások emlegetésekor még a gyerekek is tudják, miről van szó, vagy ha nem tudják, hát előbb-utóbb megtudják, mert a településen valódi örökségőrzés folyik egész évben. Németh József hangsúlyozta, nem tud eléggé hálás lenni azoknak, akik a falu kulturális életét és mindennapjait a szó szoros és átvitt értelmében is felvirágoztatták. A járvány miatt a településen majd csak ezután lehet valódi rendezvényeket tartani, a polgármester azt ígérte, hogy élni fognak a lehetőséggel, és minden megmozdulásukat a 800. évforduló jegyében valósítják meg.

Kiemelt képen: Németh József polgármester büszkén mesélt a vasegerszegi hagyományőrzésről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában