A migránsok megszöktek

2021.06.21. 14:39

Két különböző eset Vas megyéből: három embercsempész, akik komoly büntetést kaptak

A Vas Megyei Főügyészség bíróság elé állította a múlt héten megyénkben elfogott embercsempészeket.

vaol.hu

Forrás: Pixabay

A Vas Megyei Főügyészség arról tájékoztatta lapunkat, hogy az ügyeletes ügyész szombaton állította bíróság elé azt az őrizetben lévő két ukrán férfit, akiket a Vas megyei rendőrök Mersevát térségében, 2021. június 17. napján értek tetten, miközben összesen négy migránst akartak illegálisan Ausztriába juttatni.

A vád szerint a vádlottak Magyarország területén, Hajós közelében felvettek négy – Magyarország területére jogellenesen belépett – személyt azért, hogy őket összesen 1.200 euróért a magyar-osztrák határ közelébe szállítsák, hogy segítséget nyújtsanak nekik az államhatár jogellenes átlépéséhez.

A migránsokat szállító személygépkocsit 2021. június 17. napján Mersevát térségében közúti ellenőrzés alá akarták vonni, azonban a terheltek kivonták magukat a rendőri intézkedés alól és továbbhajtottak. A vádlottak egy földúton megálltak, ahol a gépkocsi csomagtartójában és az autó hátsó ülésén szállított migránsok kiugrottak a gépkocsiból és elszaladtak, a terheltek pedig Pápa irányába továbbhajtottak.

A terhelteket rövid idővel később a pápai rendőrök fogták el Pápa közelében, majd a terhelteket előállították.

A Szombathelyi Járásbíróság ügyeletes bírója az ítéletében a tényállást a váddal egyezően állapította meg és a vádlottakat embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őket két év hat hónap szabadságvesztésre ítélte, továbbá öt évre kiutasította Magyarországról. Az ítélet jogerős.

Egy másik eset egy nappal későbbről

A Vas Megyei Főügyészség ügyeletes ügyésze szombaton állította bíróság elé azt az őrizetbe vett magyar nőt, akit a kőszegi járőrök Kőszeg térségében, 2021. június 18. napján értek tetten, miközben összesen négy migránst akart illegálisan Ausztriába juttatni.

A vád szerint a vádlott 2021 májusától összesen négy alkalommal Magyarország területén (Nagybaracska, Dávod, Sükösd illetve Mélykút közelében) vett fel alkalmanként négy-négy – Magyarország területére jogellenesen belépett – migránst azért, hogy őket esetenként 2000 euróért a magyar-osztrák határ közelébe szállítsa, hogy segítséget nyújtson nekik az államhatár jogellenes átlépéséhez.

A migránsokat szállító személygépkocsit 2021. június 18. napján Horvátzsidány községben közúti ellenőrzés alá akarták vonni, azonban a terhelt kivonta magát a rendőri intézkedés alól és továbbhajtott. A terheltet rövid idővel később fogták el a rendőrök Ólmod községben, az általa szállított migránsok azonban elmenekültek.

A Szombathelyi Járásbíróság ügyeletes bírója az ítéletében a tényállást a váddal egyezően állapította meg és a vádlottat embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt három év hat hónap szabadságvesztésre, négy év közügyektől eltiltásra, 150.000 forint pénzbüntetésre ítélte, valamint elkobozta a korábbi szállításokért kapott 4.000 eurót.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Kiemelt képünk illusztráció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában