új szerződés

2021.06.24. 07:00

Kéz a kézben együtt továbbra is – A megye támogatja a muravidéki magyarokat

Új együttműködési megállapodást kötött a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsa és a Vas Megyei Önkormányzat Közgyűlése szerdán a Domonkosfai Tájházban. Az eseményen részt vett Máthé László lendvai magyar főkonzul is.

VN

Fotó: VN/VMÖH

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsa és a Vas Megyei Önkormányzat Közgyűlése 1987-től ápol szoros kapcsolatot; közösen vállalt feladataikat minden évben együttműködési megállapodásban foglalják írásba. A vasi közgyűlés részéről aláíró Majthényi László elnök elmondta: bár a megyei önkormányzat fő profilja tíz éve a terület- és településfejlesztés, fontos, hogy megtartsák a több évtizede jól működő kulturális kapcsolatokat is. A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsa részéről aláíró Horváth Ferenc elnök úgy értékelte: Vas megye támogatása nagy jelentőséggel bír, hiszen hozzásegíti a muravidéki magyarságot a megmaradáshoz.

– A muravidéki művészeti csoportok, művelődő közösségek, például népdalkör, hímzőkör munkáját továbbra is Vas megyei szakmai csoportvezetők segítik rendszeresen, a megye téríti az utazási költségeiket, 2021-ben több mint száz alkalommal. A lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet a csoportvezetők tiszteletdíját fedezi – tudtuk meg Majthényi Lászlótól.

A megyei önkormányzat vállalta, hogy támogatja két vasi szakember részvételét a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet által szervezett anyanyelvi-honismereti táborban, biztosítja muravidéki gyerekek részvételét a Mesebolt Bábszínház egy előadásán. Segíti a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézethez tartozó LESzSz Társulat legalább egy vendégszereplését valamely vasi településen.

Az összetartozás napján a vasi önkormányzat biztosítja két műkedvelő csoport szereplését a Zsitkócon tartandó ünnepségen. Majthényi László hozzátette: törekszenek további közös kulturális, művészeti célú EU-s pályázatok kidolgozására és benyújtására, nagy hangsúlyt fektetve a 2021–2027 közötti EU-tervezési időszakra.

Kiemelt képen: Horváth Ferenc, Máthé László lendvai főkonzul és Majthényi László közgyűlési elnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában