Százszorszépek megünneplése

2021.06.11. 07:00

Környezettudatosság és QR-kódok a hagyományos óvodai gyermekhéten Répcelakon

Csaknem húsz­éves hagyománya van annak, hogy a Répcelaki Százszorszép Óvoda nem egyetlen napot, hanem egy teljes hetet szán a gyermekek megünneplésére. A május végi hűvösebb, esős időjárás miatt a rendezvényt erre a hétre tették át.

Polgár Patrícia

20210610 Dobos-Hajdár Attila, Füzi Botond, Nyitrai Balázs a célbadobásnál, Gyerekhetet rendeztek a Répcelaki Óvodában, Répcelak, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Fülöp Ildikó és munkatársai elkötelezték magukat a gyermekek környezettudatos nevelése mellett. Így a gyermekhét is ennek jegyében zajlik hétfőtől péntekig. Ezenkívül nagy hangsúlyt helyeznek az egészséges táplálkozásra is. Mindennap valamilyen egészséges nassolnivalót vagy italt – zabpelyhes almás palacsintát, citromos gyümölcsteát, ribizlis, gurulómálnás limo­nádét, gyümölcsös vitamin­tálat – fogyaszt­hatnak el a gyerekek.

A hét első, újrahasznosítós, barkácsolós napját otthoni előkészülés is megelőzte. A gyerekek gyűjtögették kincseiket, amelyekből aztán csupa izgalmas dolgot: játékokat, méhlegelőt, képgalériát, malacperselyt is alkottak. Az elkészült tárgyakat az óvoda udvarán állították ki. A kedd, ha már közeleg a foci-Eb, a focisták és a szurkolócsapatok napja volt. Az óvoda csoportjait felosztották focistákra és szurkolókra, közös feladatuk a névválasztás, a csapatzászló és a logó elkészítése volt.

– Szerdán a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola környezettudatos napjára látogathattunk el, ahol az Alma együttes adott koncertet – meséli az óvodavezető.

Csütörtökön akadályversenynapot tartottak az óvoda kertjében. Öt helyszínen várták különböző ügyességi és bátorságpróbák a gyerekeket. A labdaponton célba rúgásban és célba dobásban, kuglizásban próbálhatták ki magukat. A tűzoltóudvarban égő házból kellett kimenekíteniük a bent rekedteket, és eloltani a tüzet. Emellett a kerékpáros ud­varban és erősítőpályán is megcsillogtathatták tudásukat. Utób­biban a hegymászást és a hegyimentést is gyakorolhatták.

– A pénteki programokkal kifejezetten a helyi értékek megőrzésére szerettük volna helyezni a hangsúlyt. Ezt IKT, azaz információs és kommunikációs technológiák bevonásával képzeltük el. A nap során a tervek szerint a gyerekek csoportonként járják a várost. Ehhez egy iránymutató térképet kapnak segítségül.

Az állomásokon a feladatokat QR-kódok beolvasásával és fejtörők megoldásával kapják meg. Az első állomáson például képrészleteket adunk nekik, amelyekről ki kell találniuk, hogy hol készülhettek. A válaszuk helyességét a helyszínen, a kis képpel a kezükben készített fotóval bizonyíthatják majd, amit egy online felületre kell majd feltölteniük. A program végeztével, amennyiben az időjárás is engedi, az óvoda kerti tusolója alatt pancsolhatnak majd a gyerekek – árulja el az óvodavezető.

Kiemelt képünkön: Dobos-Hajdár Attila, Füzi Botond, Nyitrai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában