Határon átnyúló projekt

2021.06.16. 07:00

Magasabb adóról vitáztak a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban

Egy határon átnyúló kezdeményezés részeként vitaversenyt tartottak a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban.

Tersztyánszky Krisztina

202210611 Szentgotthárd Nemzetközi környezetvédelmi vita-verseny. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Az iskola részt vesz egy az Európai Parlament által támogatott „Think green, go green” elnevezésű kezdeményezésben, amelynek célja a középiskolás korosztály érzékenyítése a környezetvédelem iránt.

– Szeretnék a fiatalokat megnyerve, a közösségi oldalak előnyeit kihasználva minél szélesebb körben felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára – mondta el Gerencsér Norbert, a gimnázium tanára. – A projekt vezetője a szlovéniai Vöter Társaság. Megkeresésükre csatlakoztunk négy másik, szlovén, osztrák és horvát intézmény mellett. A program több elemből épül fel: vitaverseny, környezetvédelmi infósarok, fotópályázat és mások, amelyekből múlt csütörtökön a vitaverseny valósult meg.

Az első forduló minden országban iskolai szinten zajlik, anyanyelven. Ezúttal három, háromfős csapat vitázott, tehát kilenc tanuló a 9., 10. és 11. évfolyamról. A csapatok egy előre megadott állításról vitáztak: az európai országoknak magas adókat kellene bevezetni a nagy széntartalmú termékekre.

A helyi forduló nyertes csapata fogja képviselni az iskolát és egyben az országot a második nemzetközi fordulóban, amely a négy részt vevő ország között zajlik ez év őszén, angol nyelven, hasonló témában.

A helyi fordulót a Füstbe ment terv csapat (Soós Jakab Áron, Tóth Levente és Kozó Trisztán) nyerte, így ők fogják képviselni az iskolát a nemzetközi fordulón.

A zsűri tagjai voltak: Kissné Köles Erika, szlovén ország­gyűlési szószóló, V. Németh Zsolt, a régió országgyűlési képviselője, dr. Sütő Ferenc, Szentgotthárd Város Ifjúsági Tanácsának elnöke és Hajba Zsófia, a gimnázium angoltanára.

Kiemelt képünkön: A Vörösmarty-gimnáziumban rendezték az első forduló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában