Frissen Vasból

2021.06.10. 10:00

Meggyűrűzték a Chernel-kert kisgólyáit – Tavaly Szicíliában észlelték egyiküket – fotók, videó

Ismét megtörtént az a csoda, hogy a kőszegi Chernel-kert Madárvédelmi Mentőközpontjának sérült fehér gólyái párba álltak, fészket raktak, sikeresen költöttek és most két fészekben hét kisgólya nevelkedik. Várhatóan nyár végén elrepülnek. Minden madarat szabadon engedésük előtt meggyűrűznek: ez történt szerdán délután is.

Gyöngyössy Péter

Fotó: Horváth Balázs

A Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont munkatársai nyilvános természetismereti program keretében gyűrűzték meg az idei Chernel-kerti kisgólyákat. Sok kisgyermekes család jött el megnézni az akciót. Miközben a gyerekek a gólyákat simogatták, a felnőttek sok érdekes információt tudhattak meg Harsányi Krisztián tájegységvezetőtől a madárgyűrűzés jelentőségéről.

A mentőközpontba sérülten bekerült és meggyógyult madarakat, valamint a tartósan sérültek által felnevelt fiókákat meggyűrűzik. Évente mintegy 300-400 madarat juttatnak vissza a természetbe, ebből 20-25 fehér gólya. Mostanában távcsővel leolvasható színes gyűrűket is kapnak, fajonként más színűeket. A gólyák kéket. Így nyomon követhető a mozgásuk, ami fontos információ a természetvédelmi szakemberek számára.

A jelölés persze akkor válik érdekessé, ha azt valahol máshol észlelik – és az adat eljut az adott ország madárgyűrűző köpontjába. A Chernel-kertben nevelkedett gólyák általában egyszerre kelnek útra, de életben maradásukhoz fontos, hogy csatlakozni tudjanak egy tapasztalt gólyákból álló nagyobb csapathoz, amely elvezeti őket az afrikai és kis-ázsiai telelőhelyekre. Megnyugtató – tudtuk meg Harsányi Krisztiántól –, hogy Sárváron láttak egy ötvenes gólyacsapatban Chernel-kerti gólyákat.

Tavaly Szicíliában észleltek egy itt nevelkedett gólyát. Az ottani természetvédők számára ez egy fontos információ volt, mert ebből tudták, hogy az adott vizes élőhely átvonuló gólyák pihenőhelye. Érkezett már visszajelzés Máltáról és Németországból is. Az egyik itt gyűrűzött vörös vércsét pedig Albániában látták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában