Frissen Vasból

2021.06.01. 14:31

Megkezdődik a Kőszeg-Szombathely vasútvonal teljes felújítása – fotók

A GYSEV Zrt. megkezdi a Kőszeg–Szombathely vasútvonal teljes felújítását. Tegnap tartották a projekt nyitórendezvényét a kőszegi vasútállomáson.

Tóth Kata

Fotó: Cseh Gábor

Mintegy 3 milliárd 247 millió forintból újul meg a Szombathely–Kőszeg közötti vasúti infrastruktúra. A beruházás a teljes 17 kilométeres vonalszakaszt érinti. A kivitelezés részeként a Szombathely–Kőszeg vasútvonal hét megállóhelyén, valamint Kőszeg állomáson kényelmes magasperonok épülnek, új peronbútorzattal, fedett kerékpártárolókkal és korszerű térvilágítással. A munkák során modern utastájékoztatót telepítenek a szakemberek.

A kőszegi állomáson új közös peronos autóbuszos–vasúti átszállási lehetőséget biztosítanak az utasoknak, P+R parkolót alakítanak ki és átalakítják a vágányhálózatot. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával megvalósuló projekt részleteiről is beszámolt az ünnepségen dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. Mint mondta, a szolgáltatási színvonalat növelő fejlesztéssel nem ér véget a megyeszékhely és Kőszeg vasúti kapcsolatának korszerűsítése.

A kormány tavaly nyáron összesen 32 milliárd forintot biztosított húsz vasúti fejlesztésre. Folyamatban van a Szombathely-Kőszeg vasútvonal villamosításának előkészítése is. Elkészülnek az M87-es gyorsforgalmi út engedélyes tervei és a Szombathely-Kőszeg közti szakasz megépítéséhez szükséges kiviteli tervek elkészítésére hamarosan indulhat a közbeszerzési eljárás. De a kőszegiek közlekedési lehetőségei már idén is érdemben javulnak: folyamatban az ausztriai Rőtfalva felé vezető határmenti kapcsolat fejlesztésének kivitelezése.

Kőszeg ráadásul a vidéki nagyvárosokat, gazdasági térségeket gyűrű irányban összekapcsoló M9-es nyugati végpontja lehet. Mint mondta, stratégiai cél a közösségi közlekedés versenyképességének növelése az autózással, az egyéni közlekedéssel szemben. Hozzátette: korábban sosem látott összértékben fejeződhetnek be vasúti fejlesztések az idén. Az év végéig akár 700 milliár forintnyi beruházás átadásával válik még versenyképesebbé a hazai vonatközlekedés. A pályakorszerűsítésekre mintegy 4 ezer, a járműállomány megújítására akár 2 ezer milliárd forintot fordíthatnak az előttünk álló időszakban.

Ágh Péter, Észak-Vas megye országgyűlési képviselője utalt rá: mindig is az volt a cél, hogy Kőszeg elérhetőségét javítani tudják: vasúton, közúton és a városon belül is megfelelő körülményeket teremtsenek. A mostani beruházás ennek része, ahogy a 2,8 milliárdos útfelújítási program is, amellyel Kőszeg úthálózata korszerűsödik. Megköszönte ehhez a kormány támogatását és dr. Hende Csaba, Szombathely és környéke országgyűlési képviselőjének segítségét is, akivel együtt dolgoznak azon, hogy a térség megközelíthetőségét javítsák.

Hende Csaba annak adott hangot: – A mai nap a szombathelyieknek legalább akkora öröm, mint a kőszegieknek, a beruházás közös ügyünk. A GYSEV a kormány támogatásával sokat tesz azért, hogy a Szombathelyen, Kőszegen és a környéken élők életminősége egyre magasabb legyen. Kitért Szombathelyre is, amely a várható nagyszabású útfejlesztéseknek köszönhetően a szélrózsa minden irányában gyorsforgalmi útkapcsolattal rendelkezik majd.

1883 óta íródik a kőszegi vasút története, mondta Básthy Béla, Kőszeg polgármestere. Köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy Magyarország kormánya elkötelezett Vas megye és Kőszeg iránt, az országgyűlési képviselők ennek zászlóvivői, és hogy régóta együtt gondolkodhatnak a GYSEV Zrt.-vel és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel is arról, hogy a vérkeringést Kőszegen és térségében újraindíthassák. Homlok Zsolt, a kivitelező Homlok Építő Zrt. ügyvezetője úgy fogalmazott: külön öröm számukra, hogy Vas megyei középvállalatként sikeresen mérettettek meg a tenderen. Mint mondta, ezen a projekten mutatkozik be Közép-Európában elsőként az a francia technológia, amelyet később más vasúti fejlesztéseken is alkalmazhatnak

Végül Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója beszélt a kőszegi projektről: legalább annyira fontos számukra, mint egyéb fejlesztéseik. Stratégiájuk alappillére, hogy a térségben, ahol működnek, meghatározó szereplői legyenek a közösségi közlekedésnek, beépüljenek a települések életébe, kiszolgálják az itt élőket.

A korszerűsítés ideje alatt július 1-je és szeptember 28. között szünetel a vasúti személyforgalom Szombathely és Kőszeg között. A személyszállító vonatokat autóbuszokkal pótolja a vasúttársaság. A korszerűsítés várhatóan 2022 első félévében fejeződik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában