Nem kell védettségi igazolvány

2021.06.11. 14:00

Megszervezhetik a falunapokat – Vas megyei településeken érdeklődtünk a programokról

A mostani hét­végén még védettségi igazolvány kell a falunapon való részvételre, hétfőtől változnak a szabályok. Csak 1500 fő felett lesz szükség a beoltottság igazolására. A legtöbb Vas megyei faluban csak néhány száz fős eseményekről van szó, így minden feltétel adott a sikeres rendezvényekhez.

Gyöngyössy Péter

Károlyi Gyula, Magyarszecsőd polgármestere a haranglábnál, amit a falunapon avatnak fel

Fotó: Szendi Péter

A kedden megjelent Magyar Közlöny tartalmazza azt a kormányrendeletet, ami lehetővé teszi, hogy 1500 főnél nem nagyobb létszámú falunapokat rendezzenek. Ezen létszámkorlát alatt nem feltétel a védettségi igazolvány, és maszkot sem kell viselni. A jogszabály rögzíti, hogy a falunap olyan rendezvény, amelyet ötezer főnél nem nagyobb lakónépességű település önkormányzata szervez, és a rendezvényt szabadtéren tartják. Tavaly nagyrészt elmaradtak a falunapok. Az idén már sok helyen nekiláttak a programok megszervezésének.

Kőszegdoroszlóban már most szombaton megtartják a falunapot. Nem vártak a korlátozások feloldására, így még a jelenleg is érvényben lévő szigorúbb szabályok között szervezik meg azt. Joó Tamás polgármester elmondta, hogy a rendezvény szabadtéren lesz a faluház udvarán, 100-120 főre számítanak. A résztvevőket a kapun engedik be egyesével. Már megvan az a két ember, aki majd ellenőrzi a védettségi igazolványokat.

A mellékhelyiségekben még maszkot kell használni. Fellép többek között a kőszeg­szerdahelyi énekkar és a színjátszók, a lukácsházi tánccsoport, lesz tűztánc, és a falu szülötte, Horváth Meggie Táncdalfesztivál újratöltve című műsorát adja elő. A vadásztársaságtól kaptak két vaddisznót. A menü pörkölt lesz kenyérrel és uborkával.

Csöngén egy héttel később, június 19-én már az új szabályoknak megfelelően ren­dezik meg a falunapot. Nyéki Sándor polgármester elmondta, szabadtéri rendezvény lesz. A közös főzést ebéd követi. A délutánt a helyi és sztárfellépők töltik ki. Érkezik a Sógorok, a Tequila, egy sümegi zenekar.

Balogunyomban jú­nius 20-ra tervezték a falunapot. Tarsoly Alfonz polgármester szerint ellentmondásos a falunapokról és a zenés, tán­cos rendezvényekre vonatkozó jog­szabály. A falunapokról szó­ló kormányrendelet június 14. után megengedi 1500 főig a védettségi igazolvány nélküli részvételt. Ugyanakkor a zenés, táncos rendezvényeknél mások a szabályok, ott védettségi igazolványhoz kötik a részvételt, márpedig náluk a falunapon szokott lenni zene és tánc is. A jogszabályok értelmezéséhez megfelelő szakemberre van szükség. A település jegyzője dönti majd el a problémát. Fontos kérdés, hogy hogyan lehet kontrollálni a létszámot például egy focipályán. Ilyen esetekben kordonra, a ki- és belépőket ellenőrző segítőkre is szükség lehet.

Rábapatyon még nem kezdték el a falunap szervezését. Július végére tervezik a családi napot. Dugovics Balázs polgármester kérdésünkre elmondta, hogy biztosan 1500 fő alatt marad a résztvevők létszáma, így nem lesz szükség védettségi igazolványra. A hagyományoknak megfelelően lesznek helyi fellépők, illetve főzőverseny és sportrendezvények. A polgármester szerint a pandémia után valahogy vissza kell állítani a közösségi életet. Tavaly nem volt falunap. Az idei egyszerre két helyszínen zajlik. A piactér is részese lesz a programnak.

Károlyi Gyula, Magyarszecsőd polgármestere a haranglábnál, amit a falunapon avatnak fel
Fotó: Szendi Péter

Magyarszecsődön augusztus 7-én rendezik meg a falunapot, ezúttal a hungarikumok jegyében. Bizakodva várják, hogy eredményes lesz a hungarikumos pályázatuk. Ekkor avatják fel az ötmillió forintból felújított haranglábat. Ott mutatják be a mintegy 300 oldalas új helytörténeti kiadványukat és fotósorozatot. A szabadidőcentrumban fellépnek majd néptánccsoportok, lesz pálinkamustra és táncház. A Magyarszecsődi Fesztivál többnapos szokott lenni. Most ez az egynapos program várhatóan 500 fő alatti lesz.

Nádasdon sem volt tavaly falunap. Karvalics Zoltán polgármestertől megtudtuk, hogy az idén megtartják. Augusztus elején szokták megrendezni. A résztvevők létszáma 100-200 fő, így beleférnek az 1500 fő alatti keretbe. Nádasdon az Együtt Nádasdért Egyesület működteti a művelődési házat, így a falunapi programnak is ők lesznek a gazdái. A termelői piacnak épített új, hatalmas nyitott pajta is remek potenciális hely­színe lehet a falunapi rendezvényeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában