Frissen Vasból

2021.06.28. 07:00

Megszólaló múzeumok – Programdömping és nagy érdeklődés a Vas megyei helyszíneken – fotók

A múzeumok éjszakája a nyár várva várt eseménye: a pandémiás bezártságot követő szabadságban mindenfelé jól sikerült.

Vas Népe

Múzeumok éjszakája,SZOMBATHELYI KÉPTÁR,Megszólított test Gergye Krisztián rendhagyó tárlatvezetése, szavak nélkül. Mégsem némaJáték. A táncos, performer a VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálén a test nyelvén, mozdulatok és gesztusok segítségével fejezi ki viszonyulását a művekhez. A kulcsszó a személyesség, a személyes érintettség. A cél olyan helyzetekbe keveredni, amiben megtörténhet a mű és történetté válhat a test is. 20210626, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A kezdeményezés francia, Magyarországon 2003 óta rendezik meg – mindig Szent Iván varázséjjeléhez kapcsolódva – a múzeumok éjszakáját. A vasi intézmények kitettek magukért az idén, se szeri, se száma az izgalmasnál izgalmasabb programoknak. „A Smidt Múzeumba megyek, az Iseumnál már voltam” – kiáltotta oda valaki egy ismerősnek szombaton a szombathelyi Fő téren.

És tényleg: csak kapkodtuk a fejünket. Miközben az Iseumnál a meseboltos nagy hajó várta a dagályt (A fabatkák kertje friss előadás), oldalt már zenekar készülődött, benn a képtárban pedig Gergye Krisztián kortárs táncos, koreográfus invitálta a közönséget különös és gyönyörű, „néma” tárlatvezetésre a Textiltriennálé impozáns tereiben A megszólított test címmel. Megnyílt a Schrammel-gyűjtemény is.

Schrammel Imre kiállítását Wehner Tibor művészettörténész ajánlotta szombaton délután az érdeklődők figyelmébe, felidézve a hét évtizedes alkotói pálya fejezeteit, műveinek tematikai csoportjait „a korai hollóházi tárgyaktól a konstruktív alakzatokon, a fegyverrel átlőtt-roncsolt szabályos plasztikákon, a madártetem-maradványok kompozícióin, a mitológiai és bibliai alakok fájdalmasan deformált alakjain át a karneváli, tündöklő színekben játszó mázas porcelánfigurákig, majd a csendéletplasztikákig és az állatszobrokig”.

Szólt Schrammel Imre több évtizedes oktatói és művészetközvetítő tevékenységéről, külföldi kiállításairól, nemzetközi elismeréseiről és a modern kerámiaművészet történéseit követő publikációiról, naplóinak közreadásáról. A művész 2019-ben szülővárosának adományozta válogatott életművét – ennek darabjai, valamint a Herendi Porcelánművészeti Múzeumból letétbe kapott művek, összesen 115 alkotás látható az erre a célra felújított belvárosi műemlék épületben.

A művész tehát hazatért. A Schrammel-gyűjtemény pedig a Savaria MHV Múzeum tagintézményeként működik a megyeszékhely múzeumi negyedében. A megnyitón túl is több programot kínált ez a helyszín is a múzeumi éjszakán, amikor csak a megyeszékhelyen több tucat esemény közül választhatott a bőség zavarával küzdő közönség.

Leereszkedni a vulkán gyomrába

A celldömölki Kemenes Vulkánpark sem maradt ki a múzeumi éjszakából. A közönség leereszkedhetett a vulkán gyomrába (a vulkánház tényleg a vulkán működését követi, most tűzoltók is közreműködtek), voltak kézműves-foglalkozások (készültek például bolygók betonból) és előadások – a csillagos égbolt titkairól és arról, hogy kik azok a tudósok, akik megfordultak az ihletet és a kutatásokhoz nemegyszer muníciót adó Ság hegyen.

Tárlatvezetés kívánság szerint és kincskeresés

A sárvári Nádasdy Kulturális Központ a Szent Iván-éjszaka eseményeként tartotta meg a múzeumok éjszakáját. A nap során á la carte tárlatvezetéseket indított Takács Zoltán Bálint igazgató. A Nádasdy Ferenc Múzeum díszterméből elindulva a résztvevők maguk dönthették el, merre folytatódjon a várbeli túra. Így betekintést nyertek a vár titkos zugaiba – például bekukkanthattak a padlásra –, a múzeumi raktárba vagy éppen az irodákba.

Merre tovább? Takács Zoltán Bálint igazgató tárlatot vezet a sárvári Nádasdy-várban
Fotó: Pajor András

A múzeumba látogatók önállóan is felfedezhették a várat a tornyától a kazamatákig. Ugyanis ügyes tolvajok ellopták Nádasdy Ferenc országbíró messze földön híres műgyűjteményének néhány igazán értékes darabját. A kincskereső nyomozás során, amelyre családok, gyerekek és nagyszüleik is nevezhettek, az este folyamán az összes elrabolt kincset kellett megtalálni és a tolvajokat is elkapni.

A nap során a várba települt a Csillagszekér Planetárium csapata is: a speciális optikát használó gömbjük felületén tartottak Naprendszer-túrát. Az éjszaka közeledtével Deák Bill Gyula adott koncertet, majd a nap fény- és tűzijátékkal zárult.

Batthyány-élménynap és tűzgyújtás

Körmend is csatlakozott az országos kezdeményezésekhez, de sajátságos formában. A Batthyány-élménynap elnevezésű programsorozat keretében több helyszínen zajlottak az események, a múzeum kiállítótereitől a kastély udvarán át a könyvtár alagsoráig. Az eseményekre a ráhangolódást zenei élmények segítették. Az érdeklődők többek között betekinthettek egy hivatalosan szerdán megnyíló új állandó kiállítás kulisszái mögé, volt szabadulószoba, lovaskocsikázás, kincskereső játék, a várkert évszázadaira fókuszáló kötet bemutatója, majd éjfélkor máglyagyújtás zárta a napot.

Máglyagyújtás szombaton éjjel Körmenden
Fotó: Jámbori Tamás

Szent Iván éjjelének sajátossága, hogy ilyenkor minden kicsit a feje tetejére fordul – gondoljunk csak a Shakespeare-vígjáték megtréfált szerelmeseire, akik a nagy összegabalyodások és gubancolódások után reggelre visszatérhetnek az életük megszokott kerékvágásába. Ilyen a múzeumi éjszaka is. Bár a pandémia bezártsága után azt érezzük „rendes kerékvágásnak”, hogy ismét éjszakába nyúlóan találkozhattunk a múzeumok tereiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában