repül a nehéz kő

2021.06.03. 07:00

Mekkora veszélyben vannak az autók a köztereken történő fűnyíráskor? Utánajártunk!

Az autók tulajdonosai joggal féltik nagy értékű járműveiket a berregő fűnyírók által felverődő kavicsoktól. Mások az autóra felkenődött, vagy a virágos kertbe szóródott fűnyesedék, illetve a pázsiton felejtett fűkupacok miatt bosszankodnak.

Gyöngyössy Péter

20210512 Szombathely Kiss László a SZOMPARK munkatársa, Tárcsás fűkaszával nyírják a nehezebben megközelíthető helyeket Szombathelyen a parkoló autók mellett. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy többször előfordul, közvetlenül a parkoló autója mellett nyírják a füvet. Félti a járművét. Budapesten látta, hogy akár araszoló kocsisorok mellett is lenyírják a járdaszigeteket, úgy hogy a damilos fűkaszával dolgozó embert két másik kíséri egy lécek közé kifeszített ponyvával. Kiss Dávid, a Szombathelyi Parkfenntartási Kft ügyvezetője kérdésünkre elmondta, hogy korábban ők is alkalmazták a paravános módszert, ám az munkaerőhiány miatt ma már nem kivitelezhető.

– A járdaszigetek, vendégjárdák, a körforgalmi csomópontok esetén gyakori, hogy a damilos fűnyíró által feldobott kő megrongálja az autó szélvédőjét. Ilyenkor biztosítás alapján kifizetjük az okozott kárt – tájékoztatott az ügyvezető. – A megelőzés jegyében tavaly ősszel kipróbáltunk egy újfajta vágófejet, ez nem dobja ki a kavicsot. Idén a kockázatos helyeken, már mindenhol ezt használjuk. Fontos művelet a lenyírt fű összegyűjtése. Vannak olyan fűnyírók, amelyek gyűjtik a fűnyesedéket. Ezeket helyben kupacolják, és később kisteherautókkal szedik össze. Alkalmazzák a mulcsozást is. Ilyenkor az apróra darált fű egyenletesen szétszóródik a területen.

Kiemelt képen: Kiss László, a Szompark Kft. munkatársa tárcsás fűkaszával nyírja a füvet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában